NAJNOVIJE
U Domu za starije i nemoćne osobe Ilok gradit će se pet objekata

U Domu za starije i nemoćne osobe Ilok potpisan je ugovor za izgradnju pet objekata.

(Subota, 25 Rujan 2021 07:54)
Vinkovci: objavljen natječaj za stipendiranje srednjoškolaca

Grad Vinkovci objavio je Natječaj za dodjelu učeničkih stipendija redovitim učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Vinkovaca za tekuću školsku godinu.

(Subota, 25 Rujan 2021 07:49)
Samopopisano više od milijun građana

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, do sada se ukupno samopopisalo više od 1 043 000 građana.

(Subota, 25 Rujan 2021 07:47)
Održana premijera filma Vučedolska jarebica

U kino dvorani Cinestara Vukovar održana je premijera drugog filma iz filmskog serijala „Vučedolske tajne“ – „Vučedolska jarebica“.
Naime, u tijeku je snimanje znanstveno-povijesnog serijala od ukupno 5 filmova o naprednoj vučedolskoj kulturi koja je dominirala Europom prije 5000 godina. Filmovi se snimaju prema scenariju arheologa, prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, u režiji Darka Puharića, a bave se najznačajnijim detaljima iz života Vučedolaca, geografskim i povijesnim elementima, kao i onim metafizičkim, religioznim i mitološkim elementima.

(Petak, 24 Rujan 2021 21:36)
Poludnevni boravak za djecu u Brezi Vukovar

Podružnica Breza Vukovar osnovana je u studenom 2018. godine i provodi uslugu poludnevnog boravka za djecu u dobi od 7 do 14 godina za koju stručne službe procjenjuju da su djeca u riziku. S početkom nove školske godine, s grupom mališana nazvanom Vukovarski malci  započela je i nova godina provedbe poludnevnog boravka. 

(Petak, 24 Rujan 2021 18:18)
Iz Vukovara poručeno: Nulta stopa tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji!

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, članovi i članice vukovarsko-srijemskog Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji održali su u Vukovaru sastanak te ukazali da je obilježavanje toga dana senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

(Petak, 24 Rujan 2021 18:11)
Nizak vodostaj Drave kod Osijeka, obustavljena plovidba

Vodostaj Drave kod Osijeka već danima je toliko nizak da se može hodati po koritu rijeke. S tim u vezi je posljedično i zabrana plovidbe. Posljednji je put tako nizak vodostaj zabilježen 2003 godine, a zbog čega je tomu tako, pojasnio je Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave sektora B pri Hrvatskim vodama u Osijeku – Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu.

(Petak, 24 Rujan 2021 17:58)

HGSS u dva dana pet puta spašavao dehidrirane izletnike

HGSS HGSS Foto: hgss.hr

Zadarska Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestila je u subotu kako unatoč njihovim upozorenjima da vrućina ubija, s terena i dalje stižu vijesti o velikom broju akcija spašavanja pa je još jednom pozvala izletnike da sa sobom uvijek nose dovoljno vode.

- Unatoč nastojanjima da prevencijom spriječimo nesreće one se ponavljaju na istim mjestima jer se naša upozorenja ignoriraju. Vremenski uvjeti koji trenutno vladaju neki i dalje smatraju 'lijepim vremenom'. Mi uporno upozoravamo da vrućina ubija - napisali su iz HGSS-a Zadar.

Izvijestili su kako su 28. srpnja tri strana državljana zatražila pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u Nacionalnom parku Paklenica. 

- Famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo se pokazala opasnom za nepripremljene planinare. Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze -istaknuli su.

Izletnici su od tri sata popodne do šest, kada je pozvana pomoć, bili bez vode. Na toj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu. HGSS upozorava kako je u ljetnim uvjetima, koji trenutno vladaju, pravilo da je potrebno gotovo litra vode na sat. 

Nakon što jedan od posjetitelja zbog dehidracije i iscrpljenosti više nije mogao nastaviti, druga dvojica krenula su po pomoć. Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć od djelatnika Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS Stanice Zadar. Spašavatelji su stigli do osobe nakon 15 minuta. 

Nakon okrepe rehidracijskom otopinom, osoba se uspjela, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta.

Vezano za tu vijest, HGSS je i na twitteru uputio upozorenje izletnicima. 

- Nesreće se ne događaju zbog onoga čega imate dovoljno već zbog onoga čega nemate dovoljno. Nedovoljno iskustva, nedovoljno pripreme, nedovoljno vode. Razmislite dobro želite li riskirati život zbog dodatne dvije litre vode u ruksaku - stoji u objavi.

Pročitano 113 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija