Ispiši ovu stranicu

U saborsku proceduru upućen konačni prijedlog ZEM-a

U saborsku proceduru upućen konačni prijedlog ZEM-a Foto: Arhiva HRV

Novim zakonom o elektroničkim medijima, propisuje se da će pružatelj elektroničke publikacije odgovarati i za sadržaj koji je generirao korisnik.

U suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i Udrugom novinskih izdavača pri HUP-u preformuliran je članak zakona kojim je regulirano pitanje komentara te je pružatelju elektroničke publikacije jasno propisana obveza da odgovara za cjelokupni objavljeni sadržaj. To uključuje i sadržaj koji je generirao korisnik, ako je pružatelj elektroničke publikacije propustio registrirati korisnika i ako ga nije na jasan i lako uočljiv način upozorio na pravila komentiranja.

Zakonom se uređuju prava, obveze i odgovornosti pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost pružanja audio i audiovizualnih medijskih usluga, usluga elektroničkih publikacija i platformi za razmjenu videozapisa.

Propisane kazne za širenje mržnje putem komentara kreću se od 100.000 tisuća do milijun kuna.

Kako je na izmjene Zakona reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo ispričao je predsjednik vukovarsko-srijemskog ogranka HND-a Željko Draženović.

- U Novinarskom društvu se bojimo da će ova izmjena utjecati negativno na portale. Nacionalni portali su jaki portali i oni će si moći priuštiti kaznu međutim lokalni portali, lokalni mediji nemaju tu mogućnost. Bojimo se da će se ugroziti sloboda javnog mišljenja. Hrvatsko novinarsko društvo smatra da se pogrešno pristupilo izmjenama zakona. Hrvatska je prije izmjena trebala napraviti medijsku strategiju, a kako bismo vidjeli gdje smo, što smo i što to država očekuje i želi od medija – rekao je Draženović.

Prema riječima ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek u slučaju da portali izbjegnu ili ne žele registrirati svoje korisnike koji komentiraju, u tom slučaju odgovornost će biti na njima. Obuljen Koržinek je napomenula da medijski zakoni ne obuhvaćaju reguliranje društvenih mreža, odnosno komentare na medijske sadržaje koji se objavljuju na društvenim mrežama.

Pročitano 451 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI