Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 112
Ispiši ovu stranicu

Ekonomske promijene uzrokovanje uvođenjem eura?

Ekonomske promijene uzrokovanje uvođenjem eura? Foto: Arhiva HRV

Najranije 2023. godine kunu će u Hrvatskoj kao službenu valutu naslijediti euro, pri čemu bi njegova vrijednost trebala biti sedam kuna i 53 lipe. Kako postoje države u Europskoj uniji koje nisu zamijenile svoju valutu, postavlja se pitanje hoće li uvođenjem eura standard građana biti bolji ili lošiji.

Vlada je na sjednici usvojila zaključak o motivima hrvatske strane kovanica eura. Šahovnica će biti podloga na svim hrvatskim verzijama kovanica eura, karta Hrvatske nalazit će se na dva eura, kuna na kovanici od jednog eura, lik Nikole Tesle na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednom centu.

- Imali smo sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura na kojoj nam je Komisija za novac Hrvatske narodne banke i posebno povjerenstvo za odabir strane hrvatske eurokovanice predstavila rezultate. U svakom slučaju, pripremamo se za uvođenje eura. Ovo je važan korak na europskom putu - rekao je Plenković, dodajući kako je zadovoljan dosadašnjim napretkom i usmjerenju ka promjenama. Podsjetimo kako je Hrvatska nedavno pristupila Schengenskom sporazumu te da je u procesu i izdavanje novih modernijih osobnih dokumenata druge generacije.

Financijski analitičar Andrej Grubišić objasnio je kako se promjenom valute ne bi trebale vidjeti promjene u gospodarstvu već da je za napredak potreban rad i trud.
- Mislim da treba demistificirati hipoteze o ekonomskom raju koji dolazi s eventualnim napuštanjem kune i uvođenjem eura. Životni standard će u Hrvatskoj ovisiti o tome koliko će biti produktivnih radnih mjesta, dakle, kakva će biti snaga gospodarstva, a ona sasvim sigurno ne ovisi o tome je li hrvatsko platežno sredstvo kuna ili neka druga valuta – izjavio je Grubišić.

Na pitanje jesmo li euro trebali uvesti ranije ili ipak pričekati odgovorio je:
- Postoje i ekonomski i politički parametri koji su morali biti ispunjeni. Kako sada stvari stoje, mislim da će oni biti ispunjeni u roku od godine ili dvije. Mislim da nije bilo realno da su bili ispunjeni prije pet godina.

Dodajmo kako bi izrada eurokovanica trebala započeti najranije šest mjeseci prije uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća Europske unije da Hrvatska uvodi euro.

Pročitano 529 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI