NAJNOVIJE
U proračunu Grada Županje nije iskazan manjak od 3 milijuna kuna

Nakon preuzimanja vođenja Grada Županje gradonačelnik Damir Juzbašić angažirao je u lipnju neovisnu revizorska tvrtka Crowe Horwath Revizija d.o.o. Zagreb kako bi obavila dubinsku analizu proračuna Županje radi dokumentiranja činjeničnog stanja i eventualnih odstupanja i nepravilnosti. Uz pregled posljednjeg nalaza Državnog ureda za reviziju i provjeru otklanjanja utvrđenih nedostataka, obavljena je revizija proračunskih rashoda za 2020. i prvih šest mjeseci ove godine, revizija proračunskih prihoda za isto razdoblje, osim prihoda poslovanja po osnovi poreza i doprinosa te analiza izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci 2021.Izvješće revizorske tvrtke potvrdilo je kako u proračunu Grada Županje nije iskazan manjak od 3 milijuna kuna, a riječ je o dugu nešto većem od 1.500.000 kuna iz 2020. i beskamatnom kreditu od 1.400.000 kuna.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 20:29)
Milić: Netočno je da se od 1. studenoga širi primjena covid potvrdi

Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić opovrgnuo je pisanje pojedinih medija u srijedu da Hrvatska od 1. studenoga širi primjenu covid potvrda na sve ugostiteljske objekte, trgovačke centre i na veći broj društvenih djelatnosti, pozvavši sve u društvu na promoviranje cijepljenja, prenosi Hina.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 18:55)
U e-savjetovanju Program potpore proizvođačima šećerne repe vrijedan 30 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede je uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Program potpore proizvođačima šećerne repe zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19, kojim će se pružiti financijska pomoć proizvođačima šećerne repe uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom tržišnim poremećajima, stoji u priopćenju ministarstva.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 18:14)
Glumici vinkovačkog kazališta Matei Marušić nagrada „Zoranov brk”

Na 30. “Danima Zorana Radmilovića” održanom sinoć u Zaječaru, u natjecateljskoj konkurenciji izvedena je zajednička predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku "Gospođica Julija" redateljice Aide Bukvić.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 17:18)
U Vukovaru dobri turistički rezultati

U okviru projekta integriranog upravljanja destinacijom IQM Destination kojeg Vukovar implementira već više od godinu dana, provodi se između ostalog i aktivnost mjerenja on-line reputacije destinacije koja će dati povratne informacije o kvaliteti usluge i proizvoda te u konačnici o imidžu Vukovara kao turističke destinacije.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 17:05)
Potpisan Sporazum za osnivanje FLAG-a u VSŽ

Dugogodišnja razvojna suradnja Vukovarsko–srijemske županije i Lokalnih akcijskih grupa Bosutski niz, Srijem i Šumanovci u cilju jačanja integriranog razvoja putem provedbe lokalnog razvoja, rezultirala je osnivanjem Inicijativnog odbora za formiranje Lokalne akcijske grupe u ribarstvu ( FLAG) na području naše županije.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 16:45)
Dani mađarskog filma

U dvorani Mikro kina u Belom Manastiru u povodu120 godina Mađarske kinematografije, održavaju se Dani mađarskog filma.

(Srijeda, 20 Listopad 2021 16:32)

Ekonomske promijene uzrokovanje uvođenjem eura?

Ekonomske promijene uzrokovanje uvođenjem eura? Foto: Arhiva HRV

Najranije 2023. godine kunu će u Hrvatskoj kao službenu valutu naslijediti euro, pri čemu bi njegova vrijednost trebala biti sedam kuna i 53 lipe. Kako postoje države u Europskoj uniji koje nisu zamijenile svoju valutu, postavlja se pitanje hoće li uvođenjem eura standard građana biti bolji ili lošiji.

Vlada je na sjednici usvojila zaključak o motivima hrvatske strane kovanica eura. Šahovnica će biti podloga na svim hrvatskim verzijama kovanica eura, karta Hrvatske nalazit će se na dva eura, kuna na kovanici od jednog eura, lik Nikole Tesle na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednom centu.

- Imali smo sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura na kojoj nam je Komisija za novac Hrvatske narodne banke i posebno povjerenstvo za odabir strane hrvatske eurokovanice predstavila rezultate. U svakom slučaju, pripremamo se za uvođenje eura. Ovo je važan korak na europskom putu - rekao je Plenković, dodajući kako je zadovoljan dosadašnjim napretkom i usmjerenju ka promjenama. Podsjetimo kako je Hrvatska nedavno pristupila Schengenskom sporazumu te da je u procesu i izdavanje novih modernijih osobnih dokumenata druge generacije.

Financijski analitičar Andrej Grubišić objasnio je kako se promjenom valute ne bi trebale vidjeti promjene u gospodarstvu već da je za napredak potreban rad i trud.
- Mislim da treba demistificirati hipoteze o ekonomskom raju koji dolazi s eventualnim napuštanjem kune i uvođenjem eura. Životni standard će u Hrvatskoj ovisiti o tome koliko će biti produktivnih radnih mjesta, dakle, kakva će biti snaga gospodarstva, a ona sasvim sigurno ne ovisi o tome je li hrvatsko platežno sredstvo kuna ili neka druga valuta – izjavio je Grubišić.

Na pitanje jesmo li euro trebali uvesti ranije ili ipak pričekati odgovorio je:
- Postoje i ekonomski i politički parametri koji su morali biti ispunjeni. Kako sada stvari stoje, mislim da će oni biti ispunjeni u roku od godine ili dvije. Mislim da nije bilo realno da su bili ispunjeni prije pet godina.

Dodajmo kako bi izrada eurokovanica trebala započeti najranije šest mjeseci prije uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća Europske unije da Hrvatska uvodi euro.

Pročitano 125 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija