Ispiši ovu stranicu

Od ponedjeljka se primaju zahtjevi za osobne iskaznice 2. generacije

Od ponedjeljka se primaju zahtjevi za osobne iskaznice 2. generacije Foto: Arhiva HRV

Od ponedjeljka se primaju zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore. Nova osobna će imati status putne isprave, a služit će i kao zdravstvena iskaznica.

Izrada dokumenta u redovnom postupku iznosit će 100 kuna, za osobe starije od 70 godina 70 kuna, dok će za mlađe od 18 biti besplatna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja, cijena se ne mijenja.

- Uz već postojeći elektronički nosač podataka, u e-osobnu ugrađivat će se beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica te otisci dva prsta. Pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kao odgovor na pitanje što građani dobivaju novom generacijom osobnih iskaznica ministar je pojasnio kako ona postaje biometrijska biometrijska isprava, ima status putne isprave na području EU-a te je jednakovrijedna putovnici. Također njome se objedinjuje i zdravstvena iskaznica te građani više neće morati imati zasebnu zdravstvenu iskaznicu. Dodao je kako će matični broj osiguranika biti otisnut na osobnoj iskaznici, a ujedno i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka.

Božinović je napomenuo i da svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije te im postojeće vrijede do roka koji je otisnut.

Pročitano 498 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI