Ispiši ovu stranicu

Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno 12 napada na novinare

Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno 12 napada na novinare Foto: Marija Molnar

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) već petu godinu sudjeluje u projektu Safe journalist kojega podržava Europska komisija i to zajedno sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Kosovom i Albanijom. Ova se regionalna platforma bavi napadima na novinare, sigurnošću novinara te stanju u medijima navedenih zemalja. U Novinarskome domu u Zagrebu, upravo su predstavljeni rezultati istraživanja Hrvatska – indikatori medijskih sloboda i sigurnost novinara u 2020.godini, provedenog u okviru ovog projekta.

-U Hrvatskoj je prošle godine bilo 12 napada na novinare, od kojih se pet odnosilo na prijetnje i uznemiravanja, dvije na prijetnje smrću te pet stvarnih fizičkih napada. Od 2014. godine u Hrvatskoj su zabilježena 72 napada na novinare, a najčešći su napadi, čak i fizički, na novinarke. Ima jako puno i verbalnih uvreda koje razni državni dužnosnici upućuju novinarkama, ali se to u ovoj bazi ne bilježi ako nije riječ o prijetnji - istaknula je Monika Kutri, autorica izvješća o istraživanju za Hrvatsku

U usporedbi s drugim državama regije, najteža je situacija u Srbiji gdje je unazad šest godina zabilježeno 318 napada na novinare, u BiH 188, na Kosovu 137, u Makedoniji 71, Crnoj Gori 55, a u Albaniji 17 s time da je ta zemlja u projektu tek dvije godine.

Napadi na novinare su i dalje učestali i njihov se broj ne smanjuje, poručuju iz Hrvatskog novinarskog društva. Prošle ih je godine zabilježeno više nego tijekom 2019. Iako novinari često prijavljuju napade HND-u, zaključak je istraživanja da bi se taj mehanizam trebao poboljšati. Naime, iako se događa da se procesi zbog napada na novinare završavaju vrlo brzo i dalje postoji velik broj slučajeva u kojima suđenja traju godinama, a npr. u slučaju premlaćivanja Dušana Miljuša iz 2008. godine sudski proces još nije počeo. Prisjetimo se i da je za ubojstvo Ive Pukanića 2008. godine pravomoćno osuđeno šestero ljudi, no nalogodavci nisu pronađeni.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko upozorio je kako su tužbe jedan od novih modela napada na novinare uz one izravne, fizičke nasrtaje koji su zabrinjavajući, pogotovo jer nije bilo adekvatne kazne ili reakcije nadležnih institucija prema počiniteljima.

-Živimo i radimo u ozračju u kojem su novinari etiketirani kao glavni dežurni krivci za sve. Neprocesuiranje napada na novinare i stvaranje hajke od vodećih ljudi ove države, koji se često verbalno obrušavaju na naše kolegice i kolege, su pogonsko gorivo za brojne napade kojima smo svjedočili - istaknuo je  Zovko. 

 

Pročitano 447 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar