Ispiši ovu stranicu

Za zaštitu od poplava 212 milijuna kuna

Predstavljanje projekta Predstavljanje projekta Hina

Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod obilježili su početak provedbe Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj - VEPAR, vrijednog oko 250 milijuna kuna, od čega je 212 milijuna sufinancirano iz EU.

Negrađevinskim mjerama bit će osigurani i sistematizirani nedostajući podatci vezani za slivove, vodotoke, regulacijske i zaštitne vodne građevine te će se unaprijediti Vodno-Ekološko Praćenje, Analize i Rješenja - odnosno VEPAR.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako će se projektom nabaviti oprema te će osuvremeniti više od 600 vodomjernih stanica, a što će biti temelj za buduća bolja prognoziranja, obavještavanja stanovništva i pravodobnu reakciju. 

Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan-Picek rekla je da se nalazimo u razdoblju klimatskih promjena, ali da se ekstremne kiše koje izazivaju poplave mogu sedam do deset dana unaprijed najaviti. Kaže da su njihova upozorenja u rangu 70 posto točnosti, no smatra da je bolje prihvatiti to upozorenje i pripremiti se, nego upozorenje zanemariti.    

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak rekla je da je projekt od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku.

"Milijarda i 600 milijuna eura, odnosno 12,2 milijarde kuna na raspolaganju nam je samo iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u novom razdoblju, a dodatno i paralelno s time i resorna ministarstva rade na reformi sustava te su predvidjeli određena sredstva i iz nacionalnog programa Oporavka i otpornosti", istaknula je Tramišak.

 

 

Pročitano 490 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun