Ispiši ovu stranicu

Objavljen novi natječaj za svinjogojce

Objavljen novi natječaj za svinjogojce Foto: Arhiv HRV-a
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom za 2021. godinu. Na raspolaganju je 1,4 milijuna kuna, a Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2021. Sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za sufinanciranje poboljšanja uvjeta propisane biosigurnosti kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja afričke svinjske kuge sprječavanjem kontakata domaćih svinja koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama, priopćeno je iz ovog ministarstva. 
Pravo podnošenja prijave za dodjelu sredstava sufinanciranja imaju pravne i fizičke osobe koje drže svinje na otvorenom, koje su registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja te zadovoljavaju uvjete Javnog poziva. Prijavitelj može ostvariti sufinanciranje do najviše 80 posto od traženog iznosa, a maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti je dvadeset tisuća kuna.

"Podsjećamo posjednike svinja da se pridržavaju propisa o označavanju, premještanju i prometu životinja, da spriječe kontakt svojih životinja s divljim svinjama te da je zabranjeno pašno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor, osim u slučajevima kada se svinje drže u prostoru ograđenom dvostrukom ogradom. Prijava uginulih domaćih i divljih svinja je obavezna u svrhu testiranja uzoraka organa uginulih domaćih i divljih svinja kako bi se isključila prisutnost bolesti, a važno je osigurati i neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja svinja za vlastite potrebe u skladu s posebnim propisima. Na farmama i lovištima je nužno osigurati provedbu biosigurnosnih mjera te pozivamo sve posjednike svinja i lovce da se za sva pitanja obrate u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 01/6443-540, odnosno, da se obrate svojim veterinarima te da svako uginuće i pojavu znakova bolesti odmah prijave veterinaru. Ovim putem još jednom skrećemo pažnju na važnost pretraživanja na ASK svake uginule divlje svinje. Za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim pretraživanjem lešine, fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna. Lokacija lešine divlje svinje može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu lešina nalazi ili na email adresu:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. odnosno na broj telefona 099/4392-507 pri kojem je osigurano dežurstvo izvan radnog vremena", poručeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Obrasci za prijavu na Javni poziv dostupni su na internetskoj stranici ministarstva.

 

Pročitano 461 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar