Ispiši ovu stranicu

U Mirkovcima obilježena 30. godišnjica pogibije 13 branitelja

U Mirkovcima obilježena 30. godišnjica pogibije 13 branitelja Foto: Novosti.hr

Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na tzv. privlačkom putu u Mirkovcima je obilježena 30. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja1991. poginuli u vojnoj akciji u tada okupiranom mjestu.Svoj život na oltar domovine položili su Dražen Abramović, Mato Božić, Perica Bušić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac i Dražen Tomšić, a 40 njihovih suboraca je ranjeno.

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima, tada pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi koje su svakodnevno topnički napadale grad, tog je dana krenulo 80 branitelja iz 3. brigade ZNG-a "Kune" radi deblokade ceste Vinkovci-Tovarnik, no dočekani su u zasjedi, pri čemu je ubijeno 13, a ranjeno 40 branitelja.

Podno spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji te suborci poginulih branitelja, predvođeni ratnim zapovjednikom 3. Gardijske brigade "Kune" umirovljenim generalom Mladenom Kruljcem.

Počast poginulim braniteljima odali su i izaslanik predsjednika Republike brigadni general Mijo Validžić, saborski zastupnik Mladen Karlić kao izaslanik predsjednika Sabora, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, kao i izaslanici ministara hrvatskih branitelja i obrane.

-Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu ovih mladića, kao i svih ostalih koji su hrabro položili život na oltar Domovine. Dugujemo im zahvalnost za to što imamo svoju državu i što smo svoji na svom – rekao je Mladen Karlić.

Govorio je i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG-a „Kune“ Vinkovci umirovljeni brigadir Damir Dujić, pozvavši hrvatske branitelje da se što više druže zajedno i njeguju zajedništvo.

 Molitvu je predvodio župnik iz Mirkovaca Anđelko Cindori, koji je nakon toga za poginule branitelje služio misu zadušnicu u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

 

Pročitano 591 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić