Ispiši ovu stranicu

MORH: Samoubojstva u Oružanim snagama nisu povezana

MORH: Samoubojstva u Oružanim snagama nisu povezana Foto: Arhiva HRV

Pet samoubojstva pripadnika Hrvatske vojske u posljednje vrijeme nisu međusobno povezana, nisu počinjena u prostorima sustava niti su vezana za službu - izvijestilo je u utorak Ministarstvo obrane.

Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg precizirao je kako je riječ o vojnikinjama i vojnicima starosti između 30 i 53 godine koji su bili u radnom odnosu u MORH-u i prošli su liječničke preglede.

- Svi ti ljudi, kao i mi svi, imaju svojih osobnih stresova i problema. Živimo u vremenu kada su ti stresovi pojačani. Imamo u vidu da se radi o ljudima, njihovim obiteljima i da mi svi zajedno možemo pomoći tako da ne iznosimo detaljne podatke o bilo kome' - rekao je Hrg. 

Hrg je dodao da se samoubojstva u Oružanim snagama (OSRH) smatraju težim oblicima izvanrednih događaja kojima se bavi zapovjedni lanac, psihološka i zdravstvena struka.

U razdoblju od 2011. do 2020. godine nije zabilježen nijedan slučaj samoubojstava među pripadnicima oružanih snaga, dok ih je u svim drugim godinama bilo te se njihov broj kretao između jednog do četiri godišnje.

- U ovoj godini imamo pet samoubojstava, a četiri su se dogodila od lipnja do danas - rekao je Hrg izrazivši sućut obiteljima preminulih pripadnika OSRH.

Direktor Glavnog stožera OSRH, general-bojnik Ivica Olujić, naglasio je da u svim slučajevima u istragama sudjeluju policija i druga istražna tijela te da, s obzirom da je riječ o nedavnim događajima, istrage još uvijek traju.

- Imamo porast u odnosu na prošle godine, imamo plan i mjere kako spriječiti takve događaje - rekao je dodajući da OSRH ima dovoljan broj psihologa.

Olujić je dodao da su u nekim slučajevima ostavljene određene poruke koje pomažu kako bi se shvatilo što se dogodilo. 

- Mi imamo mjere, ali mjere u ovim slučajevima nisu dale rezultat", ocijenio je Olujić, istaknuvši da ništa ne ukazuje da su samoubojstva povezana sa službom. 

Upitan jesu li samoubojstva povezana sa zloporabom opijata, Olujić je rekao da ni u jednom slučaju nije u pitanju ovisnost o drogama. Slučaj vojnika koji su bili pozitivni na droge nije povezan s ovim slučajevima. 

Vojna psihologija, bojnica Marcela Kovačić Tomac, naglasila je da svi kandidati za službu u OSRH prolaze psihološko testiranje, dok se s nekima provode i psihologijski intervjui.

- Postoji i psihološka pomoć, posebno za vojnike koji bi mogli biti izloženiji stresu. Imamo i psihološke krizne intervencije - pojasnila je Kovačić Tomac.

Ministar obrane i djelatnici ministarstva i Hrvatske vojske izrazili su ranije žaljenje zbog nesretnih događaja i uputili sućut obitelji.

Hrvatska vojska je unatrag posljednjih mjesec i pol zabilježila pet samoubojstava svojih pripadnika. Prvi slučaj zabilježen je 8. lipnja kada je na području Zagrebačke županije pronađen mrtav dragovoljni ročni vojnik. Dva dana kasnije, na području Bjelovarsko-bilogorske županije pronađen je još jedan smrtno stradali dragovoljni ročnik. Treći slučaj je zabilježen na području Varaždinske županije, a četvrti na zagrebačkom području. Peti slučaj je zabilježen u ponedjeljak na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je pronađena smrtno stradala vojnikinja.

Pročitano 747 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI