Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Održana vukovarsko-srijemska Županijska skupština

Održana vukovarsko-srijemska Županijska skupština Novosti Vinkovci

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u  Vinkovcima raspravljalo se o nizu izvješća ustanova i institucija za 2020. godinu vezanih za županijski proračun, kao i o izvršenju  proračuna Vukovarsko-srijemske županije za proteklu godinu.

Sandra Adžaga, pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija, iznijela je podatke prema kojima su prihodi Vukovarsko-srijemske županije u 2020. godini ostvareni su u iznosu od 870 milijuna kuna odnosno 85 % u odnosu na plansku veličinu od milijardu i 25 milijuna kuna.

-Kada od ukupno ostvarenih prihoda oduzmemo prihode koje samo evidentiramo u našem proračunu, a odnose se na proračunske korisnike i to u iznosu od 650 milijuna kuna, koji čine čak 85 % ukupno ostvarenih prihoda, i kada oduzmemo decentralizirana sredstva na koje otpada 9 % i iznose malo više od 80 milijuna kuna, dobijemo županijske prihode u iznosu od 138 milijuna kuna što je svega 16 % prikazanoga proračuna. Ako od toga izuzmemo i one pomoći koje samo prođu kroz naš žiro račun, vidimo da bi to bilo nešto manje od 99 milijuna kuna odnosno svega 11,36 % ukupno ostvarenih prihoda.-rekla je Adžaga.

Uspoređujući 2020. godinu s 2019. godinom, kazala je, bilježi se pad prihoda čak nekih 10 % što je posljedica epidemije novoga koronavirusa. To se odnosi na sve vrste prihoda osim po pomoćima gdje se bilježi rast u odnosu na 2019. godinu, a to je znak da su realizirani mnogi EU projekti.

Pad prihoda uslijed korona krize komentirao je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić  koji je naglasio kako pomoć očekuju od Europske unije kao i hrvatske Vlade.

-U okviru naših mogućnosti i naših ovlasti učinit ćemo sve što možemo iako zadatak nije lak u svakom slučaju.- istaknuo je Damir Dekanić.

Među izvješćima koja su se danas našla pred vijećnicima bilo je i ono o radu i poslovanju Opće županijske bolnice Vinkovci za 2020. godinu. Komentirajući situaciju u ovoj bolnici, koja je pritisnuta velikim dugovanjima, župan Dekanić je kazao kako koncepcija po kojoj posluju bolnice nije problem samo vinkovačke bolnice.

-Na koordinaciji župana u Zagrebu moglo čuti kako su gotovo sve bolnice u istim problemima u određenom postotku, neke više, neke manje. Na sastancima, kako s ravnateljem tako i sa sindikatima u bolnici, dogovorili smo kako ćemo ići prema svim mogućim racionalizacijama. Na određene stvari  ipak ne možemo utjecati, pogotovo kada je riječ o dugovima koji su vezani za veledrogerije i gdje bez pomoći države to ne možemo riješiti-  istaknuo je Damir Dekanić.

Pročitano 702 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI