Ispiši ovu stranicu

Zlonamjerni linkovi, sve češća pojava phishinga tj. krađe podataka

Zlonamjerni linkovi, sve češća pojava phishinga tj. krađe podataka Foto: Arhiva HRV

Novi napadi na mobilne uređaje u posljednje vrijeme sve su učestaliji, no nisu novost. Korisnici koji su primili tzv. phishing poruku i otvorili poveznicu, susreli su se s različitim problemima.

Dok je nekima virus koji se skriva na toj poveznici počeo nekontrolirano slati SMS-ove istoga sadržaja kontaktima u imeniku, drugima je mobilni telefon potpuno otkazao poslušnost pa su se za pomoć obratili svojim mobilnim operaterima, no za neke je korisnike ipak bilo prekasno. Jedan od tih operatera je i Hrvatski Telekom koji je jučer na svom Facebook profilu izdao upozorenje za korisnike kako bi se zaustavilo širenje virusa.

- Ovih dana uočen je novi virus koji se širi SMS porukama, a sadržaj mu je najčešće: "Imate 1 novu govornu poštu. Za detalje posjetite...". U nastavku poruke je štetan link. Klikom na taj link aktivira se virus koji uređaj onesposobi, a poruke istoga sadržaja započne slati na kontakte iz preuzetoga uređaja – naglasili su iz Hrvatskog Telekoma, nadodajući kako preporučuju korisnicima da budu oprezni i ne otvaraju poruke takvoga sadržaja.

Sličan slučaj je evidentirala i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM iz koje naglašavaju ozbiljnost situacije te daju primjer vizualnog izgleda poruke.

 virus za portal

Glavni je problem što poslani link stvara dojam da je riječ o nečemu dobronamjernom s obzirom da je došao s poznatog telefonskog broja te ga korisnici otvaraju ne očekujući prijevaru. Ovaj oblik širenja virusa zapravo nije ništa novo i revolucionarno već se radi o tzv. phishingu, točnije smishingu s obzirom da je riječ o širenju virusa preko SMS poruka. Cilj je ovog zlonamjernoga softvera onesposobiti drugi softver na uređaju, najčešće aplikaciju ili operacijski sustav i unijeti kodni kaos u tzv. kernel, odnosno jezgru operacijskoga sustava. To može izazvati probleme u radu aplikacija ili uređaja u cjelini bez potpunog resetiranja sustava, te uzrokovati gubitak vrijednih podataka.

Neki oblici phishing virusa stvarani su s drugim ciljem npr. da korisnika linkovima navedu na lažne web stranice koje su vrlo vjeran prikaz originalnih. Jedan od takvih primjera je i lažna stranica korisnikove banke gdje se zahtjevaju bankovni podaci. To omogućuje virusu slanje takvih podataka tvorcu zlonamjernog softvera, a koji ih može iskoristiti kako bi korisnika pokrao.

Pojava ovakvih pokušaja prijevara nije novost. Inače, najpoznatiji primjer phishinga je e-mail s adrese tzv. Nigerijskog princa koji traži bankovne podatke korisnika.

Pročitano 1109 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV