NAJNOVIJE
U Domu za starije i nemoćne osobe Ilok gradit će se pet objekata

U Domu za starije i nemoćne osobe Ilok potpisan je ugovor za izgradnju pet objekata.

(Subota, 25 Rujan 2021 07:54)
Vinkovci: objavljen natječaj za stipendiranje srednjoškolaca

Grad Vinkovci objavio je Natječaj za dodjelu učeničkih stipendija redovitim učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Vinkovaca za tekuću školsku godinu.

(Subota, 25 Rujan 2021 07:49)
Samopopisano više od milijun građana

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, do sada se ukupno samopopisalo više od 1 043 000 građana.

(Subota, 25 Rujan 2021 07:47)
Održana premijera filma Vučedolska jarebica

U kino dvorani Cinestara Vukovar održana je premijera drugog filma iz filmskog serijala „Vučedolske tajne“ – „Vučedolska jarebica“.
Naime, u tijeku je snimanje znanstveno-povijesnog serijala od ukupno 5 filmova o naprednoj vučedolskoj kulturi koja je dominirala Europom prije 5000 godina. Filmovi se snimaju prema scenariju arheologa, prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, u režiji Darka Puharića, a bave se najznačajnijim detaljima iz života Vučedolaca, geografskim i povijesnim elementima, kao i onim metafizičkim, religioznim i mitološkim elementima.

(Petak, 24 Rujan 2021 21:36)
Poludnevni boravak za djecu u Brezi Vukovar

Podružnica Breza Vukovar osnovana je u studenom 2018. godine i provodi uslugu poludnevnog boravka za djecu u dobi od 7 do 14 godina za koju stručne službe procjenjuju da su djeca u riziku. S početkom nove školske godine, s grupom mališana nazvanom Vukovarski malci  započela je i nova godina provedbe poludnevnog boravka. 

(Petak, 24 Rujan 2021 18:18)
Iz Vukovara poručeno: Nulta stopa tolerancije na nasilje nad ženama i nasilje u obitelji!

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama, članovi i članice vukovarsko-srijemskog Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji održali su u Vukovaru sastanak te ukazali da je obilježavanje toga dana senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

(Petak, 24 Rujan 2021 18:11)
Nizak vodostaj Drave kod Osijeka, obustavljena plovidba

Vodostaj Drave kod Osijeka već danima je toliko nizak da se može hodati po koritu rijeke. S tim u vezi je posljedično i zabrana plovidbe. Posljednji je put tako nizak vodostaj zabilježen 2003 godine, a zbog čega je tomu tako, pojasnio je Ivica Nađ, voditelj Centra obrane od poplave sektora B pri Hrvatskim vodama u Osijeku – Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu.

(Petak, 24 Rujan 2021 17:58)

Zlonamjerni linkovi, sve češća pojava phishinga tj. krađe podataka

  • Petak, Srp 09 2021
  • Piše: 
Zlonamjerni linkovi, sve češća pojava phishinga tj. krađe podataka Foto: Arhiva HRV

Novi napadi na mobilne uređaje u posljednje vrijeme sve su učestaliji, no nisu novost. Korisnici koji su primili tzv. phishing poruku i otvorili poveznicu, susreli su se s različitim problemima.

Dok je nekima virus koji se skriva na toj poveznici počeo nekontrolirano slati SMS-ove istoga sadržaja kontaktima u imeniku, drugima je mobilni telefon potpuno otkazao poslušnost pa su se za pomoć obratili svojim mobilnim operaterima, no za neke je korisnike ipak bilo prekasno. Jedan od tih operatera je i Hrvatski Telekom koji je jučer na svom Facebook profilu izdao upozorenje za korisnike kako bi se zaustavilo širenje virusa.

- Ovih dana uočen je novi virus koji se širi SMS porukama, a sadržaj mu je najčešće: "Imate 1 novu govornu poštu. Za detalje posjetite...". U nastavku poruke je štetan link. Klikom na taj link aktivira se virus koji uređaj onesposobi, a poruke istoga sadržaja započne slati na kontakte iz preuzetoga uređaja – naglasili su iz Hrvatskog Telekoma, nadodajući kako preporučuju korisnicima da budu oprezni i ne otvaraju poruke takvoga sadržaja.

Sličan slučaj je evidentirala i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM iz koje naglašavaju ozbiljnost situacije te daju primjer vizualnog izgleda poruke.

 virus za portal

Glavni je problem što poslani link stvara dojam da je riječ o nečemu dobronamjernom s obzirom da je došao s poznatog telefonskog broja te ga korisnici otvaraju ne očekujući prijevaru. Ovaj oblik širenja virusa zapravo nije ništa novo i revolucionarno već se radi o tzv. phishingu, točnije smishingu s obzirom da je riječ o širenju virusa preko SMS poruka. Cilj je ovog zlonamjernoga softvera onesposobiti drugi softver na uređaju, najčešće aplikaciju ili operacijski sustav i unijeti kodni kaos u tzv. kernel, odnosno jezgru operacijskoga sustava. To može izazvati probleme u radu aplikacija ili uređaja u cjelini bez potpunog resetiranja sustava, te uzrokovati gubitak vrijednih podataka.

Neki oblici phishing virusa stvarani su s drugim ciljem npr. da korisnika linkovima navedu na lažne web stranice koje su vrlo vjeran prikaz originalnih. Jedan od takvih primjera je i lažna stranica korisnikove banke gdje se zahtjevaju bankovni podaci. To omogućuje virusu slanje takvih podataka tvorcu zlonamjernog softvera, a koji ih može iskoristiti kako bi korisnika pokrao.

Pojava ovakvih pokušaja prijevara nije novost. Inače, najpoznatiji primjer phishinga je e-mail s adrese tzv. Nigerijskog princa koji traži bankovne podatke korisnika.

Pročitano 185 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija