NAJNOVIJE
Od jeseni novi dom za 800 studenata na osječkom Sveučilištu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u pratnji rektora Vlade Guberca posjetio je osječko Sveučilište i obišao novu zgradu koja bi od jeseni trebala postati dom za novih 800 studenata.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:50)
Europski dani arheologije u Muzeju vučedolske kulture

Europski dani arheologije, manifestacija koja se održava u cijeloj Europi, održat će se diljem Hrvatske od 18. do 20. lipnja 2021. Arheološki muzej u Zagrebu okupio je 24 partnera iz Hrvatske, muzeje, fakultete, stručna udruženja i druge institucije, koji će putem raznolikih i zanimljivih sadržaja publici približiti arheologiju. Publiku svih uzrasta očekuje bogat program koji uključuje stručna vodstva, arheološke lokalitete, radionice, predavanja, izložbe, predstavljanja knjiga, projekata i događanja, projekcije filmova, manifestacije i virtualni program. U 24 partnera iz Hrvatske našao se i Muzej Vučedolske kulture.

- Svake godine sudjelujemo u Europskim danima arheologije s nekim različitim i zanimljivim sadržajima. Ove godine imamo besplatno stručno vodstvo u određene sate gdje posjetitelji mogu doći i posjetiti muzej. Također, imamo i radionice koje mogu biti individualne ili grupe ovisno o broju zainteresirane publike. Potrebno je najaviti se na [email protected] – rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

 Muzej Vučedolske kulture povodom Europskih dana arheologije posjetiteljima je omogućio besplatno stručno vodstvo kroz stalni postav Muzeja vučedolske kulture i gostujuću izložbu Čovjek i more – ribolov u antici.

U petak 18. lipnja osiguran je besplatan ulaz cijeli dan i besplatno stručno vodstvo u 12 sati, a u subotu 19. lipnja i nedjelju ulaz je uz plaćanje i besplatno stručno vodstvo u 12 sati.

Glavni organizatori Europskih dana arheologije, Francusko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) okuplja niz partnerskih institucija diljem cijele Europe kako bi na popularan i pristupačan način prezentirao arheologiju i podijelio nova arheološka saznanja s javnosti. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:30)
HZJZ: Pogrešno prenesena informacija o cijepljenju AstraZenecom starijih od 60

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je demantirao medijsku interpretaciju preporuka Europske agencije za lijekove (EMA), u kojoj se tvrdilo da se cjepivo Astra Zeneca ne preporuča starijima od 60 godina, a koju su proteklog vikenda prenijeli i hrvatski mediji, prenosi Hina.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:25)
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg muškarca zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva – izvijestio je DORH.

Okrivljenog 50-godišnjaka tereti se da je 14. rujna 1991. u Vukovaru, tijekom oružanog napada udruženih snaga tzv. JNA i srpskih paravojnih formacija na gradsku četvrt Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred "Petrova Gora", postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila.

Tereti ga se da je tijekom napada došao do kuće u Ulici Svetozara Markovića broj 256, u kojoj se u podrumskim prostorijama sklonilo više civila, te zajedno s još desetak pripadnika navedenog odreda prijeteći bacanjem bombi u podrum, istjerao sve osobe iz podruma, među kojima su bile i tri ženske osobe s djecom (1988., 1989., 1983. i 1983.). Tereti ga se da je muškarcima (1964., 1967., 1958., 1958., 1954., 1956. i 1936.) zapovjedio da legnu na zemlju licem prema tlu te ih na dvorištu, pred ženama i djecom, zlostavljali udarajući ih rukama, nogama i kundacima pušaka po glavi i tijelu, pri čemu su oštećenog muškarca (1958.) uhvatili za kosu i udarali mu glavom o beton. Kada je oštećenikovo dijete (1983.) uplašeno navedenim prizorom počelo glasno plakati, okrivljenika se tereti da je prišao u neposrednu blizinu djeteta te joj uperio cijev puške u glavu i zaprijetio joj. Okrivljenik se potom ponovno pridružio ostalim pripadnicima odreda i nastavio udarati njezinog oca i ostale muškarce koji su ležali na tlu, a kada su ih prestali tući, uz prijetnju oružjem su ih istjerali iz dvorišta te ih proveli niz Ulicu Svetozara Markovića prema predjelu tzv. Gelesove dole gdje su sve dovedene muškarce, osim jednog (1936.), nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija istog dana lišili života hicima iz vatrenog oružja. Navedeni muškarac (1936.) je preživio te se uspio vratiti u jednu kuću, ali su i njega narednih dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili u blizini pruge u Proleterskoj ulici.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 17:53)
Vinkovčanki Gordani Štrbo godišnja nagrada za udomiteljstvo

Gordana Štrbo iz Vinkovaca jedna je od pet udomiteljica kojoj je dodijeljena godišnja nagrada za uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2021.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 16:40)
Mađarska zemlja-partner 55. Đakovačkih vezova

Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova i predsjednik Organizacijskog odbora 55. Đakovačkih vezova, koji se održavaju od 18. lipnja do 4. srpnja i kojima je zemlja-partner Mađarska, primio je generalnog konzula Mađarske u Hrvatskoj Janosa Sandora Fuzika i konzula Belu Gardoša.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 16:20)
Covid kriza više pogodila žene nego muškarce

Pandemija covida-19 više je u Hrvatskoj pogodila žene nego muškarce, osobito one nisko kvalificirane iz ruralnih područja, pokazala je analiza Svjetske banke o utjecaju covida na žene u Hrvatskoj koja je u srijedu predstavljena na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova, javlja Hina.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 14:54)

Pavliček: U OŠ Borovo crteži Vukovarskog vodotornja sa srpskom zastavom

Pavliček: U OŠ Borovo crteži Vukovarskog vodotornja sa srpskom zastavom Foto: Arhiv HRV-a

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u srijedu se u slobodnom govoru u Saboru osvrnuo na nedavni incident u Vukovaru u kojem je napadnut 13-godišnji dječak te na saborskoj govornici zastupnicima pokazao umjetnička djela djece trećega razreda OŠ Borovo na kojima je prikazan vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva sa srpskom zastavom.

-Djeca koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po A modelu i zanimljivo uz sve rane Vodotornja na čelu je gore srbijanska zastava. Ovo vam je sustav  obrazovanja u Republici Hrvatskoj po modelu A koji zagovara Milorad Pupovac – izjavio je Pavliček pokazujući saborskim zastupnicima crtež koji je već danima tema Vukovara i okolice, a kojega uprava škole nije htjela komentirati.

- Pokrenut ćemo inicijativu, vjerujem još prije ljetne stanke, za promjenu državno-pedagoškog standarda osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja kako bi omogućili da djeca nacionalnih manjina idu zajedno s većinskim narodom – najavio je Pavliček te pojasnio kako će se promjenom državno-pedagoškog standarda ujednačiti pogled na Domovinski rat.

Pavliček: Pupovac vrši segregaciju vlastite nacionalne manjine u gradu Vukovaru

- Prije nekoliko smo dana u gradu Vukovaru imali još jedan incident na nacionalnoj osnovi gdje je 30godišnjak ispred pekarnice  napao trinaestogodišnje dijete. Razlog je fizičkog napada taj što je to isto dijete na svojoj zaštitnoj maski imalo ništa više doli hrvatski grb. U hrvatskom Vukovaru, gradu heroju, gradu gdje je 1991. godine 2.717 osoba dalo svoj život za stvaranje hrvatske države, 30 godina poslije dijete koje je nosilo hrvatski grb na zaštitnoj maski fizički je napadnuto. Ovo je jedan od najgorih incidenata nakon mirne reintegracije jer ovo nije klasičan sukob među navijačima, ovo nije ni tučnjava među učenicima srednjih škola koji se učestalo verbalno sukobljavaju. Ovo je čisti primjer napada iz mržnje na nacionalnoj osnovi i mnogi politički akteri osudili su ovaj napad, među njima i pripadnici srpske zajednice, što je pohvalno. Međutim predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istovremeno je za ovaj incident, kao i brojne druge, optužio aktualnu gradsku vlast i mene osobno za tzv političko piromanstvo. Upravo ste Vi gospodine Pupovac politički piroman jer vaša se politička opcija hrani ovakvim incidentima jer inače ne bi imala svrhu postojanja. Vi sa svojom politikom radite zlo svojoj zajednici, po već izlizanim floskulama zaštite nacionalnih manjina održavate status quo i vršite segregaciju vlastite nacionalne manjine uz gradu Vukovaru i nacionalno miješanim sredinama – poručio je Pavliček.

Pročitano 228 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija