NAJNOVIJE
Od jeseni novi dom za 800 studenata na osječkom Sveučilištu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u pratnji rektora Vlade Guberca posjetio je osječko Sveučilište i obišao novu zgradu koja bi od jeseni trebala postati dom za novih 800 studenata.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:50)
Europski dani arheologije u Muzeju vučedolske kulture

Europski dani arheologije, manifestacija koja se održava u cijeloj Europi, održat će se diljem Hrvatske od 18. do 20. lipnja 2021. Arheološki muzej u Zagrebu okupio je 24 partnera iz Hrvatske, muzeje, fakultete, stručna udruženja i druge institucije, koji će putem raznolikih i zanimljivih sadržaja publici približiti arheologiju. Publiku svih uzrasta očekuje bogat program koji uključuje stručna vodstva, arheološke lokalitete, radionice, predavanja, izložbe, predstavljanja knjiga, projekata i događanja, projekcije filmova, manifestacije i virtualni program. U 24 partnera iz Hrvatske našao se i Muzej Vučedolske kulture.

- Svake godine sudjelujemo u Europskim danima arheologije s nekim različitim i zanimljivim sadržajima. Ove godine imamo besplatno stručno vodstvo u određene sate gdje posjetitelji mogu doći i posjetiti muzej. Također, imamo i radionice koje mogu biti individualne ili grupe ovisno o broju zainteresirane publike. Potrebno je najaviti se na [email protected] – rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

 Muzej Vučedolske kulture povodom Europskih dana arheologije posjetiteljima je omogućio besplatno stručno vodstvo kroz stalni postav Muzeja vučedolske kulture i gostujuću izložbu Čovjek i more – ribolov u antici.

U petak 18. lipnja osiguran je besplatan ulaz cijeli dan i besplatno stručno vodstvo u 12 sati, a u subotu 19. lipnja i nedjelju ulaz je uz plaćanje i besplatno stručno vodstvo u 12 sati.

Glavni organizatori Europskih dana arheologije, Francusko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) okuplja niz partnerskih institucija diljem cijele Europe kako bi na popularan i pristupačan način prezentirao arheologiju i podijelio nova arheološka saznanja s javnosti. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:30)
HZJZ: Pogrešno prenesena informacija o cijepljenju AstraZenecom starijih od 60

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je demantirao medijsku interpretaciju preporuka Europske agencije za lijekove (EMA), u kojoj se tvrdilo da se cjepivo Astra Zeneca ne preporuča starijima od 60 godina, a koju su proteklog vikenda prenijeli i hrvatski mediji, prenosi Hina.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:25)
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg muškarca zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva – izvijestio je DORH.

Okrivljenog 50-godišnjaka tereti se da je 14. rujna 1991. u Vukovaru, tijekom oružanog napada udruženih snaga tzv. JNA i srpskih paravojnih formacija na gradsku četvrt Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred "Petrova Gora", postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila.

Tereti ga se da je tijekom napada došao do kuće u Ulici Svetozara Markovića broj 256, u kojoj se u podrumskim prostorijama sklonilo više civila, te zajedno s još desetak pripadnika navedenog odreda prijeteći bacanjem bombi u podrum, istjerao sve osobe iz podruma, među kojima su bile i tri ženske osobe s djecom (1988., 1989., 1983. i 1983.). Tereti ga se da je muškarcima (1964., 1967., 1958., 1958., 1954., 1956. i 1936.) zapovjedio da legnu na zemlju licem prema tlu te ih na dvorištu, pred ženama i djecom, zlostavljali udarajući ih rukama, nogama i kundacima pušaka po glavi i tijelu, pri čemu su oštećenog muškarca (1958.) uhvatili za kosu i udarali mu glavom o beton. Kada je oštećenikovo dijete (1983.) uplašeno navedenim prizorom počelo glasno plakati, okrivljenika se tereti da je prišao u neposrednu blizinu djeteta te joj uperio cijev puške u glavu i zaprijetio joj. Okrivljenik se potom ponovno pridružio ostalim pripadnicima odreda i nastavio udarati njezinog oca i ostale muškarce koji su ležali na tlu, a kada su ih prestali tući, uz prijetnju oružjem su ih istjerali iz dvorišta te ih proveli niz Ulicu Svetozara Markovića prema predjelu tzv. Gelesove dole gdje su sve dovedene muškarce, osim jednog (1936.), nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija istog dana lišili života hicima iz vatrenog oružja. Navedeni muškarac (1936.) je preživio te se uspio vratiti u jednu kuću, ali su i njega narednih dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili u blizini pruge u Proleterskoj ulici.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 17:53)
Vinkovčanki Gordani Štrbo godišnja nagrada za udomiteljstvo

Gordana Štrbo iz Vinkovaca jedna je od pet udomiteljica kojoj je dodijeljena godišnja nagrada za uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2021.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 16:40)
Mađarska zemlja-partner 55. Đakovačkih vezova

Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova i predsjednik Organizacijskog odbora 55. Đakovačkih vezova, koji se održavaju od 18. lipnja do 4. srpnja i kojima je zemlja-partner Mađarska, primio je generalnog konzula Mađarske u Hrvatskoj Janosa Sandora Fuzika i konzula Belu Gardoša.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 16:20)
Covid kriza više pogodila žene nego muškarce

Pandemija covida-19 više je u Hrvatskoj pogodila žene nego muškarce, osobito one nisko kvalificirane iz ruralnih područja, pokazala je analiza Svjetske banke o utjecaju covida na žene u Hrvatskoj koja je u srijedu predstavljena na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova, javlja Hina.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 14:54)

Stella Ristović, dobitnica nagrade za najbolju priču o Domovinskom ratu na prijemu kod gradonačelnika

Stella Ristović na prijemu kod gradonačelnika Vukovara Stella Ristović na prijemu kod gradonačelnika Vukovara Foto: Arhiva HRV

Stella Ristović, maturantica Gimnazije Vukovar, autorica je najbolje priče o Domovinskom ratu. Njezina kratka priča „Dio mene“ispričana je u prvome licu, a progovara o teškoj tematici Domovinskoga rata. Za osvojeno prvo mjesto Stelli je pripala novčana nagrada u iznosu od 3000 kuna.

Treći po redu Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj bio je otvoren od 2. veljače do 4. ožujka 2021. godine i dostupan objavom na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja te proslijeđen elektronskom poštom svim srednjim školama u Republici Hrvatskoj. U otvorenom roku ove je godine zaprimljeno 208 kratkih priča o Domovinskom ratu, a Povjerenstvo za vrednovanje ocijenilo je kako rad mlade Vukovarke Stelle Ristović udovoljava svim jezično-stilskim vrijednostima, kao i uspješnoj interpretaciji teme te autentičnosti djela.

Tim povodom, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava uputio je čestitke nagrađenoj Stelli Ristović, a prijemu su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević, član Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Zlatko Zaoborni, Stellina mentorica Damira Nujić te ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko.

- Stella Ristović napisala je kratku priču na izrazito tešku temu, vjerovatno najtežu temu Domovinskog rata. Lijepo je vidjeti da 30 godina od Domovinskog rata na području grada Vukovara mladi, ovaj put Stella, doista njeguje sjećanja na ta vremena i uspomenu na te traume, ali ono što je možda još i važnije, a što se vidi na kraju ovoga pobjedničkog rada, da ona zrači optimizmom i vjerom u bolje sutra. Stella nas je učinila ponosnima i iskreno čestitam njoj, njenoj mentorici i ravnateljici Gimnazije Vukovar - rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Maturantica Stella Ristović pojasnila je kako je došla na ideju pisati o jednoj ovako teškoj temi.

Kada sam trebala napisati priču moja mentorica mi je savjetovala da napišem priču o ženama. O ženama se ne priča puno. Prilikom pretraživanja po internet stranicama primjetila sam kako gotovo pa i nema nigdje napisana priča o silovanim ženama u Domovinskom ratu. Smatrala sam kako trebam na tu temu pisati kako bi se pokrenula priča o ovom traumatičnom događaju – rekla je mlada autorica te pojasnila kako joj je ovo prva napisana priča.  

Stellina mentorica Damira Nujić rekla je kako su sve prijavljene priče antiratne priče, bez obzira što govore o Domovinskom ratu.

- Prijavljene priče, njih 208, one su pokazatelj da je sjećanje i vrijednost Domovinskog rata očuvano. Sve prijavljene priče su antiratne. Bez obzira što govore o Domovinskom ratu, one govore kako trebamo cijeniti mir i slobodu koju danas uživamo – naglasila je Nujić.

Giana Marović Zeko rekla je kako ova kratka priča oživljava sjećanja.

- Svaka priča i nagrada ima svoju važnost i težinu, kako za našu učenicu Stellu kao neka osobna satisfakcija i poticaj za dalje, kako za našu školu tako i cjelokupnu lokalnu zajednicu. Priču možemo povezati i s nama koji našim mladima moramo biti poticaj, pratiti ih u njihovom radu i učenju kako bi došli do svoga konačnog cilja – rekla je ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko.

Pročitano 85 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija