NAJNOVIJE
Gradonačelnik Penava prokomentirao Vučićeve izjave o Oluji

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava gostovao je u programu N1 televizije gdje je prokomentirao izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o Oluji te poslane poruke premijera Plenkovića ka Srbiji.

(Četvrtak, 05 Kolovoz 2021 15:21)
U Srbiji obilježen dan sjećanja, Vučić osudio Oluju

Dok Hrvatska slavi dan pobjede u Domovinskom ratu s druge strane u Srbiji su obilježili Dan sjećanja na stradale i izbjegle Srbe u Hrvatskoj.

(Četvrtak, 05 Kolovoz 2021 15:18)
Plenković: Nikad nećemo dopustiti da se dovodi u pitanje obrambeni karakter Oluje
Središnja svečanost 26. obljetnice Oluje započela je polaganjem vijenaca na središnjem gradskom trgu u Kninu. Hrvatski barjak zavijorio se na kninskoj tvrđavi, a podigli su ga branitelji i članovi obitelji poginulih branitelja.  Nakon podizanja zastave, pročitana su imena 241 poginulog i dvojice nestalih hrvatskih branitelja tijekom Oluje. Središnja svečanost održala se na nogometnom stadionu u Kninu, prenosi Media servis.
(Četvrtak, 05 Kolovoz 2021 12:28)
Na području županije vjetar lomio krošnje drveća

Jako nevrijeme zahvatilo je u četvrtak dopodne vinkovačko i vukovarsko područje pri čemu je vjetar lomio krošnje drveća, prenosi HINA.

Iznimno jak vjetar prouzročio je štetu i na pojedinim objektima s kojih je odnio limeni pokrov.

Oštećeni su i pojedini osobni automobili uslijed pada grana i limova s krovova.

Jaka kiša prouzročila je problem s odvodnjom u pojedinim domaćinstvima na nižim područjima.

Prometnice su prohodne i promet se odvija normalno, doznaje se od dežurnih službi.

(Četvrtak, 05 Kolovoz 2021 12:26)
U Hrvatskoj 247 novooboljelih COVID-19

U posljednja 24 sata zabilježeno je 247 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.221.

Među njima su 154 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata. 
Preminule su tri osobe.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 364.491 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.270 preminulo, ukupno se oporavilo 355.000 osoba od toga 170 u posljednja 24 sata.
U samoizolaciji je trenutno 4.048 osoba. 
Do danas je ukupno testirana 2.332.341 osoba, od toga 8.044 u posljednja 24 sata.
Zaključno s 4. kolovoza utrošeno je 3.109.586 doza cjepiva, a cijepljeno je 40,8% ukupnog stanovništva, odnosno 49,1% odraslog stanovništva. Na dan 4. kolovoza utrošeno je 10.705 doza cjepiva, a od toga je 3.547 osoba cijepljeno prvom dozom.
Zaključno s 4. kolovoza 1.656.936 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.506.706 osoba (1.452.650 osoba cijepljeno s dvije doze te 54.056 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 44,70% odraslog stanovništva.
(Četvrtak, 05 Kolovoz 2021 12:23)
Pristižu čestitke povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice (VRO) Oluja

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja u Kninu.

(Četvrtak, 05 Kolovoz 2021 11:20)
U županiji nema novopozitivnih osoba na koronavirus
U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 nisu potvrđene pozitivne osobe na COVID-19.
Preminulih osoba nema.
Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 12471, od kojih je 12128  izliječenih, a ukupno je preminulo 259 osoba.
Trenutno su u županiji tri osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. 
U protekla 24 sata testirano je 185 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 78809.
U samoizolaciji na području županije je 229 osoba.  
Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nema pozitivnih radnika iz sustava zdravstva.
U samoizolaciji iz sustava zdravstva nema zdravstvenih radnika.
(Četvrtak, 05 Kolovoz 2021 11:16)

Održana konferencija i edukacija o sustavu podrške žrtvama nasilja

Ljubičić i Plančić u Vukovaru Ljubičić i Plančić u Vukovaru Foto: Marija Molnar

U palači Srijem u Vukovaru održana je stručna konferencija s edukacijom  pod nazivom Učinkovitost sustava podrške žrtvama nasilja - iskustvo iz prakse i preporuke. Događaj u organizaciji Udruge za pomoć žrtvama Bijeli krug Hrvatske i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima – Referentnog centra Vukovar, održan je u okviru EU projekta Prekriži nasilje, a bio je namijenjen predstavnicima svih institucija, organizacija ili ustanova koje se u svojem radu susreću sa žrtvama nasilja  - policijskim službenicima, pravosudnim i djelatnicima centara za socijalnu skrb, skloništima za žrtve obiteljskog nasilja, djelatnicima službi za podršku, itd.

Cilj je bio unaprijediti dijalog između svih dionika sustava podrške žrtvama i osigurati stjecanje dodatnih znanja i kompetencija u radu sa žrtvama kao posebno ranjivom skupinom te ojačati kapacitete stručnjaka.

- Svi oni koji su u svom dijelu usmjereni na rad sa žrtvama i u neposrednom su kontaktu, odgovorni su da jačaju svoje osobne kapacitete jer ne zaboravimo da svi mi moramo učiti, raditi, pratiti zakonsku regulativu,  ali i prilagođavati naš model ponašanja prema žrtvama jer je to posebno ranjiva skupina. Zaista  moramo biti posebno senzibilizirani prema toj ranjivoj kategoriji. To je nešto na čemu se treba sustavno raditi kao i na umrežavanju gdje postoji prostor za napredak -  pojasnila je Livija Plančić, predsjednica udruge Bijeli krug Hrvatske iz Splita.

Među stručnjacima s područja  prava, socijalnoga rada i psihologije, u radu konferencije  sudjelovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

- Institucija pravobraniteljice je po svojoj vokaciji iznimno uključena u sve slučajeve obiteljskog nasilja i rodno uvjetovanog nasilja koji stižu pred instituciju od strane građana, najčešće građanki. Nama su ovakve međusektorske edukacije iznimno važne pogotovo kada imamo sve dionike protokola koji sudjeluju u slučajevima suzbijanja nasilja u obitelji i rodno uvjetovanog nasilja. Ono što je važno na lokalnoj razini kod ovih edukacija je da se svi dionici međusobno upoznaju, umreže i razmijene iskustva i izazove s kojima se susreću. Nužno je raditi na prevenciji, da resorna ministarstva odnosno Vlada poduzmu značajne korake u osmišljavanju jačanja preventivnih mehanizama. Sustav centara za socijalnu skrb, policije i samog pravosuđa vezano za nasilje u obitelji često je opterećeno situacijama i slučajevima koji su se mogli riješiti prije ulaska u sam sustav postupanja – naglasila je Ljubičić.  

 

Pročitano 234 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija