Ispiši ovu stranicu

O zabrani rada nedjeljom raspravljalo se na sjednici GSV-a

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Zabrana rada nedjeljom, osim 16 nedjelja u godini, dobra je za hrvatsku obitelj i želimo dobiti potporu za taj potez kroz intenzivan dijalog, izjavio je u premijer Andrej Plenković nakon što je o tome na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća razgovarao sa sindikatima i poslodavcima, prenosi HINA.

„Smatramo da je ovo potez koji je u duhu naše tradicije i kulture i koji je dobar za nukleus hrvatskog društva, a to je hrvatska obitelj, zato idemo s ovim prijedlogom”, rekao je Plenković, dodavši da kroz intenzivan dijalog žele dobiti potporu za prijedlog koji je balansiraniji i primjereniji nego što su to bili različiti prijedlozi u prošlosti. Plenković je istaknuo da se prijedlogom o zabrani rada nedjeljom, uz izuzetak 16 nedjelja, vodi računa o Hrvatskoj kao turističkoj zemlji, o gospodarstvu i dijelom potrošačkim navikama, a s druge strane ostvaruje ravnoteža poslovnog i obiteljskog života.

Predstavnici pak socijalnih partnera izjavili su akon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća da u velikom dijelu postoji "visoki stupanj suglasnosti o pitanju rada nedjeljom", no poslodavci su i dalje skeptični oko "administrativnih ograničavanja slobode rada". Na sjednici GSV-a raspravljalo se o reguliranju rada nedjeljom kroz Zakon o trgovini, Akcijskom planu za provedbu Europskog stupa socijalnih prava i revidiranim EU-ovim smjernicama za regionalne potpore.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović naglasio je kako se ide prema izmjenama Zakona o trgovini jer se u toj djelatnosti pojavljuje najviše spornih elemenata oko rada nedjeljom. 

"Želimo u budućnosti ojačati kolektivno pregovaranje, gdje sindikati i poslodavci mogu sporazumno utvrditi koliko vrijedi satnica nedjeljom ili drugim posebn im danima. Očekujemo da će biti što više sporazumno definiranih odnosa", kazao je Aladrović.

Pročitano 139 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar