NAJNOVIJE
Od jeseni novi dom za 800 studenata na osječkom Sveučilištu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u pratnji rektora Vlade Guberca posjetio je osječko Sveučilište i obišao novu zgradu koja bi od jeseni trebala postati dom za novih 800 studenata.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:50)
Europski dani arheologije u Muzeju vučedolske kulture

Europski dani arheologije, manifestacija koja se održava u cijeloj Europi, održat će se diljem Hrvatske od 18. do 20. lipnja 2021. Arheološki muzej u Zagrebu okupio je 24 partnera iz Hrvatske, muzeje, fakultete, stručna udruženja i druge institucije, koji će putem raznolikih i zanimljivih sadržaja publici približiti arheologiju. Publiku svih uzrasta očekuje bogat program koji uključuje stručna vodstva, arheološke lokalitete, radionice, predavanja, izložbe, predstavljanja knjiga, projekata i događanja, projekcije filmova, manifestacije i virtualni program. U 24 partnera iz Hrvatske našao se i Muzej Vučedolske kulture.

- Svake godine sudjelujemo u Europskim danima arheologije s nekim različitim i zanimljivim sadržajima. Ove godine imamo besplatno stručno vodstvo u određene sate gdje posjetitelji mogu doći i posjetiti muzej. Također, imamo i radionice koje mogu biti individualne ili grupe ovisno o broju zainteresirane publike. Potrebno je najaviti se na [email protected] – rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

 Muzej Vučedolske kulture povodom Europskih dana arheologije posjetiteljima je omogućio besplatno stručno vodstvo kroz stalni postav Muzeja vučedolske kulture i gostujuću izložbu Čovjek i more – ribolov u antici.

U petak 18. lipnja osiguran je besplatan ulaz cijeli dan i besplatno stručno vodstvo u 12 sati, a u subotu 19. lipnja i nedjelju ulaz je uz plaćanje i besplatno stručno vodstvo u 12 sati.

Glavni organizatori Europskih dana arheologije, Francusko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) okuplja niz partnerskih institucija diljem cijele Europe kako bi na popularan i pristupačan način prezentirao arheologiju i podijelio nova arheološka saznanja s javnosti. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:30)
HZJZ: Pogrešno prenesena informacija o cijepljenju AstraZenecom starijih od 60

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je demantirao medijsku interpretaciju preporuka Europske agencije za lijekove (EMA), u kojoj se tvrdilo da se cjepivo Astra Zeneca ne preporuča starijima od 60 godina, a koju su proteklog vikenda prenijeli i hrvatski mediji, prenosi Hina.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:25)
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg muškarca zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva – izvijestio je DORH.

Okrivljenog 50-godišnjaka tereti se da je 14. rujna 1991. u Vukovaru, tijekom oružanog napada udruženih snaga tzv. JNA i srpskih paravojnih formacija na gradsku četvrt Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred "Petrova Gora", postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila.

Tereti ga se da je tijekom napada došao do kuće u Ulici Svetozara Markovića broj 256, u kojoj se u podrumskim prostorijama sklonilo više civila, te zajedno s još desetak pripadnika navedenog odreda prijeteći bacanjem bombi u podrum, istjerao sve osobe iz podruma, među kojima su bile i tri ženske osobe s djecom (1988., 1989., 1983. i 1983.). Tereti ga se da je muškarcima (1964., 1967., 1958., 1958., 1954., 1956. i 1936.) zapovjedio da legnu na zemlju licem prema tlu te ih na dvorištu, pred ženama i djecom, zlostavljali udarajući ih rukama, nogama i kundacima pušaka po glavi i tijelu, pri čemu su oštećenog muškarca (1958.) uhvatili za kosu i udarali mu glavom o beton. Kada je oštećenikovo dijete (1983.) uplašeno navedenim prizorom počelo glasno plakati, okrivljenika se tereti da je prišao u neposrednu blizinu djeteta te joj uperio cijev puške u glavu i zaprijetio joj. Okrivljenik se potom ponovno pridružio ostalim pripadnicima odreda i nastavio udarati njezinog oca i ostale muškarce koji su ležali na tlu, a kada su ih prestali tući, uz prijetnju oružjem su ih istjerali iz dvorišta te ih proveli niz Ulicu Svetozara Markovića prema predjelu tzv. Gelesove dole gdje su sve dovedene muškarce, osim jednog (1936.), nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija istog dana lišili života hicima iz vatrenog oružja. Navedeni muškarac (1936.) je preživio te se uspio vratiti u jednu kuću, ali su i njega narednih dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili u blizini pruge u Proleterskoj ulici.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 17:53)
Vinkovčanki Gordani Štrbo godišnja nagrada za udomiteljstvo

Gordana Štrbo iz Vinkovaca jedna je od pet udomiteljica kojoj je dodijeljena godišnja nagrada za uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2021.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 16:40)
Mađarska zemlja-partner 55. Đakovačkih vezova

Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova i predsjednik Organizacijskog odbora 55. Đakovačkih vezova, koji se održavaju od 18. lipnja do 4. srpnja i kojima je zemlja-partner Mađarska, primio je generalnog konzula Mađarske u Hrvatskoj Janosa Sandora Fuzika i konzula Belu Gardoša.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 16:20)
Covid kriza više pogodila žene nego muškarce

Pandemija covida-19 više je u Hrvatskoj pogodila žene nego muškarce, osobito one nisko kvalificirane iz ruralnih područja, pokazala je analiza Svjetske banke o utjecaju covida na žene u Hrvatskoj koja je u srijedu predstavljena na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova, javlja Hina.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 14:54)

Dodijeljeno 47 ugovora za bespovratne potpore vukovarskim poduzetnicima

Dodijeljeno 47 ugovora za bespovratne potpore vukovarskim poduzetnicima Foto: J. Vrdoljak

U vukovarskom Dvorcu Eltz  upriličena je svečana dodjela ugovora vukovarskim poduzetnicima koji su ostvarili pravo na bespovratnu potporu po Javnom pozivu temeljem kojeg je bilo osigurano dodatnih milijun i 100 tisuća kuna.

Uručeno je ukupno 47 ugovora, a sufinancirani su troškovi 29 obrta i 18 trgovačkih društava, koji zajedno upošljavaju 276 osoba. Ugovore je uručio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegovi zamjenici Ivana Mujkić i Marijan Pavliček.

- Grad Vukovar će samo u ovoj godini za gospodarstvo izdvojiti 5,1 milijun kuna. U usporedbi sa Vukovarsko-srijemskom županijom koja godišnje izdvaja 480 tisuća kuna, vidljivo je da se radi o desetostruko većem iznosu. U posljednjih pet godina u vukovarsko gospodarstvo uloženo je 50 milijuna kuna, a rezultat toga je porast broja radnih mjesta koje bilježimo i u prva četiri mjeseca ove godine, a broj zaposlenih prelazi 10 tisuća – rekao je gradonačelnik Penava.

Po riječima pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijane Grubišić, osnovni uvjeti za dodjelu bespovratne potpore bili su da tvrtka posluje na području grada Vukovara, da je investicija realizirana na području Vukovara te da imaju minimalno jednu zaposlenu osobu s područja grada.

- Visina potpore koju su poduzetnici mogli ostvariti kretala se od 2.000 kuna do 200.000 kuna, a nakon potpisa ugovora od njih se očekuje da sljedećih godinu dana održe svoje poslovanje na području grada Vukovara - izjavila je Grubišić. 

Lidija Azinović, vlasnica obrta ELLA DESIGN za izradu unikatnih personaliziranih poklona je dobila potporu u iznosu od nešto većem od 14 tisuća kuna. Ovo je dobar impuls za poduzetnike, rekla je Azinović.

- Ovo je druga potpora koju sam dobila. Prvu sam iskoristila kao novoosnovani obrt, a sada ću novac  usmjeriti na proizvodnju i poboljšanje kvalitete svojih proizvoda - izjavila je Azinović.

Potporu je dobio i Dragoljub Rajak iz tvrtke DECERNO koja se bavi izradom namještaja.

- Smatram da ovaj vid potpore znači svima, poglavito psihološki jer znači sigurnost i jer znate da netko stoji iza vas. Svaka potpora je dobrodošla. Moja tvrtka dosta ulaže u strojeve i maksimalno se trudimo proširiti proizvodnju tako da ćemo i ova sredstva usmjeriti u tom pravcu – kaže Rajak.  

Javni poziv bio je bio otvoren od 16. travnja, a zatvoren 26. travnja zbog utrošenih sredstava. Zaprimljeno je ukupno 89, a odobreno je 47 zahtjeva.

Naime, nakon rekordno brzo  iskorištenih sredstava iz prvog Javnog poziva kojim je vukovarskim poduzetnicima dodijeljeno 2.700.000,00 kuna, osigurana su dodatna sredstva za još jedan Javni poziv težak 1.100.000,00 kuna, čime je Grad Vukovar ove godine za ovakav vid poticajnih mjera vukovarskom gospodarstvu namijenio 3.800.000,00 kuna.

Pročitano 127 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija