Ispiši ovu stranicu

U slučaju požara nazovite vatrogasce na 193!

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Jučer, 10. svibnja oko 16,35 sati u Hercegovačkoj ulici u Iloku, uslijed nekontroliranog paljenja biljnog otpada u blizini nenastanjene obiteljske kuće, vlasništvo 77-godišnjaka, izbio je požar koji je zahvatio fasadu spomenute kuće. Djelatnici JVP Ilok ugasili su požar. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a nastala je materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća kuna, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

O događaju policija će podnijeti posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Spaljivanje biljnog otpada i korova dozvoljeno je u razdoblju od 1. studenog do 1. svibnja.

Iz policije upozoravaju građane da vremenske prilike, isušenost tla i biljne vegetacije, pogoduju nastanku i širenju požara na otvorenom prostoru.

„U većini slučajeva uzrok požara je nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave na poljoprivrednom zemljištu. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje požara iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje prilikom spaljivanja suhe trave, korova, biljnih otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara, papira, smeća i otpadaka, odnosno paljenja vatre na otvorenom.

Polazeći od temeljne odredbe Zakona o zaštiti od požara, svaka je osoba dužna voditi računa da ne izazove požar na površinama na kojima obavlja spaljivanje.

Svako ugrožavanje i uništavanje voćnjaka, vinograda, trajnih nasada, šume i prometnica vatrom, dimom i vrućim zrakom, znači izazivanje požara ne poduzimanjem propisanih mjera sa obilježjima prekršaja iz članka 8. stavak 3. Zakona o zaštiti od požara. Također, napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara predviđena za fizičku osobu novčana kazna u iznosu od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, a u slučaju nehaja u iznosu od dvije do 15 tisuća kuna. Istim Zakonom za pravnu osobu koja propustom izazove požar predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od dvije do 15 tisuća kuna.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Prvenstveno radi zaštite života i zdravlja ljudi i životinja, imovine i okoliša policija poziva građane na pažnju i oprez te poštivanje zakonskih odredbi i preventivnih mjera zaštite od požara.  U slučaju izbijanja požara odmah pozovite vatrogasce na broj 193!“, stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

Pročitano 443 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar