Ispiši ovu stranicu

Bugarska veleposlanica odala počast bugarskim vojnicima poginulima u Drugom svjetskom ratu

Bugarska veleposlanica odala počast bugarskim vojnicima poginulima u Drugom svjetskom ratu Kristina Augustinov

Na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru,  te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata veleposlanica Republike Bugarske u RH, Nj.E. Genka Georgijeva i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava odali su počast poginulim bugarskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu, u kojem je poginulo 1.029 bugarskih vojnika i časnika, a u čast njima svake godine u svibnju delegacija iz Bugarske dolazi u Vukovar kako bi odali počast položivši vijence podno spomen-obilježja.

Počast su odali i svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim Hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu.

Veleposlanica Georgijeva istaknula je kako je iznimno važno prisjetiti se povijesti i upravo je iz toga razloga i ove godine u posjeti Vukovaru.
- Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe za nas je i dan žrtve i dan heroja no, danas smo  ovdje s nadom u bolju budućnost – rekla je veleposlanica te također istaknula kako je uloga Vukovara prepoznata izvan granica Republike Hrvatske
- Osim bugarskim žrtvama Drugog svjetskog rata, u Vukovaru uvijek odajemo počast i stradalima u obrani Hrvatske na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata - dodala je Georgieva.

Osim Veleposlanstva Bugarske u RH, počast je na bugarskom vojnom groblju u ime Grada Vukovara odao gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, predstavnici Ministarstva obrane RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te članovi Hrvatsko-bugarskog društva.
Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako su danas u mislima svi oni koji su izgubili živote u borbi protiv fašizma, koji je sa sobom odnio milijune života, ali puno više od toga ljudi je raseljeno, mučeno i zlostavljano, a Hrvati su takvo zlo osjetili i na svojoj koži
-Svake godine na ovaj dan moramo uputiti poruku mladima da svi zajedno moramo biti pametniji i birati pitomije putove, režime i sustave koji su po mjeri čovjeka - rekao je gradonačelnik te dodao kako je veleposlanica često u Vukovaru, i postala je prijatelj Vukovara te kroz intenzivnu suradnju putem Veleposlanstva nastoje se produbiti odnosi, a cilj je u konačnici potpisivanje povelje prijateljstva s jednim gradom na obali Dunava u Bugarskoj te jačanje gospodarskih, ali i međuljudskih, kulturnih, sportskih i svih ostalih veza.

Nakon odavanja počasti na Bugarskom vojnom groblju, uslijedilo je odavanje počasti svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskom rata.

 

Pročitano 744 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI