Ispiši ovu stranicu

Cijepljenje je znatno manje rizično od zaraze koronavirusom i svih njenih posljedica

Cijepljenje je znatno manje rizično od zaraze koronavirusom i svih njenih posljedica Foto: koronavirus.hr

U Hrvatskoj je do sada umrla jedna osoba na 47 potvrđenih slučajeva zaraze koronovirusom, dok se samo možda jedna teška nuspojava javila na 80.000 utrošenih doza cjepiva, što pokazuje kako je cijepljenje znatno manje rizično od zaraze koronavirusom i svih njezinih posljedica – navode na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

U nastavku pojašnjavaju kako većina osoba koja se cijepila protiv bolesti covid-19 nema nikakvih nuspojava, te da se tek kod manjeg broja cijepljenih jave blaže nuspojave poput boli na mjestu injekcije i povišene tjelesne temperature, što je samo znak da imunosni sustav reagira na cjepivo. 

Brojke pokazuju kako je rizik od smrtnog ishoda nakon obolijevanja od covida-19 neusporedivo veći od rijetkih oblika teških nuspojava nakon cijepljenja i zato cjepivo ostaje najbrži i najsigurniji način da se vratimo starom načinu života.

U Hrvatskoj je do sada cijepljeno 707.057 osoba s jednom ili dvije doze cjepiva i ukupno je utrošeno 907.575 doza svih odobrenih cjepiva. Zaprimljeno je ukupno 17 prijava za sumnju na najteže nuspojave koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, od kojih je do sada za šest slučajeva zaključeno da ne postoji uzročno-posljedična veza, dok se 11 slučajeva to još istražuje.

Čak i kada bi se potvrdila povezanost teških nuspojava s cijepljenjem za svih 11 slučajeva koji se još istražuju, što tek treba utvrditi, to bi u najgorem slučaju dalo omjer od jedne teške nuspojave na 80.000 utrošenih doza.

Istodobno, na 335.173 potvrđena slučaja zaraze od koronavirusa od početka epidemije u Hrvatskoj, do danas su umrle 7.182 osobe, što je jedna osoba na 47 potvrđenih slučajeva zaraze, što je daleko veći rizik i to sa smrtnim ishodom.

Osim umrlih osoba, u posljedice koronavirusa treba uračunati i više od 29 tisuća ljudi koji su zbog težih oblika oboljenja od bolesti covid-19 bili na bolničkom liječenju.

Među jedanaest potvrđenih slučajeva zaraze, jedna je osoba doživjela teži oblik oboljenja. Na to treba pribrojiti i nemali broj osoba koje i nakon prebolijevana bolesti covid-19 i dalje trpe razne ozbiljne posljedice, od gubitka njuha i okusa pa do teških i trajnih oštećenja pluća ili drugih organa.

Sve su to više nego dovoljni razlozi za cijepljenje koje je, unatoč malim rizicima koje nosi, kao i svaki drugi lijek, ipak znatno manje rizično od zaraze koronavirusom i svih njenih posljedica.

Pročitano 528 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI