Ispiši ovu stranicu

Dodijeljeni ugovori za energetsku obnovu 49 kuća u Vukovaru

Dodijeljeni ugovori za energetsku obnovu 49 kuća u Vukovaru Foto: Grad Vukovar

U Ružičkinoj kući, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegovi zamjenici Ivana Mujkić i Marijan Pavliček svečano su uručili Ugovore o dodatnom sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća na području Grada Vukovara vlasnicima  49 vukovarskih kućanstava. Javni se poziv odnosio na obiteljske kuće koje su energetskog razreda D ili lošije, nalaze se na području grada Vukovara i čiji prijavitelji imaju sklopljen Ugovor  o sufinanciranju projekta s  Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Kako se moglo doznati, ukupna vrijednost radova na ovih 49 kuća iznosi 5.360.693,50 kuna. Fond za zaštitu okoliša sufinancira troškove sa 60 posto  odnosno 3.022.949,12 kuna, dok je Grad Vukovar osigurao dodatnu olakšicu za građane s  20 posto ukupnih sredstava, odnosno 1.007.649,71 kuna. Ostalih 20 posto sufinanciraju vlasnici kuća.

Od 49 obiteljskih kuća na dvije će biti provedene sve tri mjere odnosno vanjska ovojnica, stolarija i grijanje na pelete, na 28 kuća vanjska ovojnica i stolarija, na 15 kuća vanjska ovojnica i na četiri stolarija.

Po riječima gradonačelnika Penave, Grad Vukovar svake godine iz proračuna sufinancira energetsku obnovu kako obiteljskih kuća tako i višestambenih zgrada.

- U zadnje četiri godine u tu je svrhu iz gradskoga proračuna izdvojeno nešto više od 20 milijuna kuna. Riječ je o hvalevrijednom projektu, a to se vidi i po interesu naših sugrađana. Naša je misao vodilja u ovom projektu ekologija i energetski učinkoviti objekti, stvaranje zdravog životnog ambijenta unutar samih kuća, ali i vanjski izgled odnosno ljepši izgled ulica i grada kroz nove fasade, vrata,  prozore, fotonaponsnke ćelije itd. Siguran sam i znam da su radovi već u tijeku i sudeći po našim prijašnjim iskustvima, uštede će biti značajne odnosno govorimo i o  čak 50 posto rezanja režijskih troškova što je u konačnici našim sugrađanima i najvažnije – izjavio  je Penava.

Njegov zamjenik Pavliček naglasio je da je Vukovar jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji građanima sufinancira dodatnih 20 posto sredstava za energetsku obnovu njihovih kuća ili višestambenih objekata.

- Na ovaj smo način u posljednjih sedam godina energetski obnovili 10 višestambenih zgrada u Vukovaru, a Grad je sufinancirao gotovo 5 milijuna kuna. U razgovorima smo s gradskom tvrtkom Tehnostan za 15-tak novih projekata za ostale zgrade koji su spremni za raspisivanja natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za kojeg vjerujem da će biti do kraja ove godine. Osim ušteda za režijske troškove, važno je naglasiti da ovaj projekt podiže i gospodarski sektor i aktivnost u gradu jer stolariju i vanjske ovojnice na objektima rade prvenstveno obrti s područja našeg grada ili okolice – istaknuo je Pavliček.

Pročitano 581 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar