Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

HGK traži prioritetno cijepljenje djelatnika na prvoj liniji borbe s pandemijom

Hrvatska gospodarska komora zatražila je prioritetno uvrštavanje radnika u djelatnostima koje ih stavljaju na prvu liniju borbe protiv pandemije, poručili su u priopćenju.
Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Hrvatska gospodarska komora zatražila je da se na listu za prioritetno cijepljenje uvrste djelatnici u trgovini i graditeljstvu te oni koji svakodnevno rade sa zaraznim medicinskim otpadom i na grobljima jer je njihovo cjelokupno poslovanje izravno ugroženo pandemijom, a nemaju mogućnost primjene drugog načina zaštite (npr. primjena rada od kuće, održavanje fizičkog razmaka) prilikom obavljanja svakodnevnog poslovanja.

- Zaposleni u trgovini, a posebno oni koji rade u prodavaonicama, puno su više izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom, odnosno mogućnost potencijalnog širenja zaraze je veća. Dolazi turistička sezona, a trgovci su itekako važni u ukupnoj turističkoj ponudi zemlje, posebno kada znamo da će postotak procijepljenosti populacije turistima biti jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacije - poručio je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher pojasnivši kako je u djelatnosti trgovine u 2020. godini bilo ukupno 205.655 zaposlenih, odnosno 15,2% svih zaposlenih u pravnim osobama radi u djelatnosti trgovine.

Najviše je bilo zaposlenih u trgovini na malo i to 115.352 zaposlenih.

I u građevinskoj djelatnosti aktivan je velik broj djelatnika koji su u izravnom međusobnom kontaktu i u doticaju s velikim brojem ljudi, a nisu u mogućnosti držati se propisanog razmaka.

- Sanacija šteta i obnova nakon elementarne nepogode uzrokovane potresom dodatno su aktivirali građevinsku djelatnost stoga smatramo kako i građevinske djelatnike treba uvrstiti u akcijski plan za cijepljenje zajedno s ostalim prioritetnim skupinama, ali nakon što se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici -  poručila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

HGK je zatražila prioritetno cijepljenje i za tvrtke koje rade sa zaraznim medicinskim otpadom i za tvrtke koje se bave održavanjem groblja, vršenjem ukopa, organizacijom sprovoda i srodnim djelatnostima. Naime, djelatnici tvrtki koji su u svakodnevnom kontaktu sa zaraznim medicinskim otpadom u kontaktu su i s otpadom koji je potencijalno inficiran s koronavirusom i trebalo bi ih se tretirati jednako kao i pomoćno osoblje u samim bolnicama i zdravstvenim ustanovama. Radi se o samo šest tvrtki na području čitave Hrvatske koje zapošljavaju 174 djelatnika. S druge strane, djelatnici tvrtki koji se bave održavanjem groblja i srodnim djelatnostima jedni su od najugroženijih skupina jer operativno postupaju s pokojnicima preminulima od posljedica bolesti COVID-19 kao i s velikim brojem obitelji i ožalošćenima na sprovodima, a kako se uglavnom radi o manjim tvrtkama, ne postoji mogućnost organiziranja rada na smjene - ističu u priopćenju.

Pročitano 531 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI