NAJNOVIJE
Na vrhu Vukovarskog vodotornja postavljena je ploča s imenima donatora

Prsten od inoxa s imenima gotovo 7000 donatora koji su sudjelovali u akciji obnove Vukovarskoga vodotornja postavljen je na vrhu ovog simbola grada-heroja. Instalaciju je obišao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, naglasivši da se taj popis duguje javnosti u Hrvatskoj i dijaspori koja je pokazala ogroman entuzijazam za donatorsku akciju obnove vodotornja.

(Petak, 14 Svibanj 2021 15:07)
Sanirano parkiralište na Novom groblju Dubrava

Na novom groblju u Vukovaru  sanirano je 27 parkirnih mjesta. od kojih su dva za invalide, a izgrađeno je i jedno za motocikle.  Na ulazu u groblje postavljen je novi kontejner s toaletima za posjetitelje izrađen sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a zelena je površina hortikulturno uređena. Ukupna vrijednost radova i opreme je 290.000 kuna.

(Petak, 14 Svibanj 2021 14:43)
U Hrvatskoj 926 novih slučajeva zaraze koronom, preminula 41 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7 214.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:50)
VSŽ: 26 novozaraženih, preminule tri osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 26 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 24 pozitivnih na PCR testiranju, 2 na brzom antigenom testu.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:46)
OBŽ: 73 novopozitivne osobe, a jedna je preminula

U Osječko-baranjskoj županiji registrirane su 73 novopozitivne osobe od 326 testiranih uzoraka. Na bolničkom liječenju nalazi se 125 osoba od kojih 29 na respiratoru, a preminula je jedna osoba u dobi od 69 godina. U samoizolaciji se nalazi 1107 osoba.

(Petak, 14 Svibanj 2021 10:33)
MUP: Na dan izbora u RH dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa

Na dan lokalnih izbora, u nedelju 16. svibnja, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku svim hrvatskim državljanima s pravom glasa bez obzira na to iz koje države dolaze – potvrdili su jučer za N1 iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Petak, 14 Svibanj 2021 09:41)
Lokalni izbori: Zadnji dan izborne promidžbe

Još samo u petak, političke stranke i kandidati mogu uvjeravati birače da su baš oni pravi izbor za njihovu lokalnu vlast, a u ponoć s petka na subotu počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora, prenosi Hina.

(Petak, 14 Svibanj 2021 07:59)

Od ponoći teku rokovi za lokalne izbore, 16. svibnja

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV arhiva

Od ponoći su počeli teći rokovi za lokalne izbore koji će se održati 16. svibnja, od birača se mogu prikupljati potpisi potpore, a teče i rok od 14 dana za predaju kandidacijskih lista i kandidatura.

Na lokalnim izborima bira se predstavnička i izvršna vlast, odnosno vijeća i skupštine te općinski načelnici, gradonačelnici i župani kao i njihovi zamjenici u 576 jedinica, 20 županija, Gradu Zagrebu koji ima status županije, 127 gradova i 428 općina. Prijedlozi lista za predstavnička tijela i kandidature za izvršnu vlast moraju u nadležna izborna povjerenstva prispjeti do ponoći, 29. travnja. Nadležna izborna povjerenstva zatim imaju rok od 48 sati da objave zbirnu listu pravovaljano predloženih listi i kandidatura, a kad to učine - krenut će službena izborna promidžba koje će završiti u ponoć, 14. svibnja, javlja Hina.

Od ponoći se od birača mogu prikupljati potpisi potpore, a obrasci za to moći će se skinuti s mrežne stranice Državnoga izbornog povjerenstva (DIP).
Političke stranke ne moraju, no birači (neovisne liste) moraju prikupiti potpise za kandidacijske liste za vijeća i skupštine, koliko, ovisi o broju stanovnika svake jedinice, pa se broj potrebnih potpisa kreće od 25 u općinama do 350 stanovnika do 2.500 potpisa u gradovima i županijama koje ih imaju više od pola milijuna.Neovisno stoje li iza njih političke stranke ili birači, za kandidature za općinske načelnike, gradonačelnike i župane moraju se prikupiti potpisi, od 35 u općinama do 350 stanovnika, do 5.000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je preporučio da se potpisi prvenstveno prikupljaju na otvorenom, da građani koriste svoje olovke i nose maske te da se poštuju opće epidemiološke mjere.
DIP je, pak uputio kako se prikupljaju potpisi birača te ovjeravaju očitovanja o prihvaćanju kandidature osobama kojima je izrečena izolacija ili samoizolacija. 
Ako je na propisanom obrascu ime samo jednog birača, nadležno izborno povjerenstvo priznat će njegovu podršku kandidacijskoj listi grupe birača, odnosno kandidatu ako je na njega unio svoje osobne podatke i potpis te tako popunjen obrazac skeniran dostavio predlagatelju. Dakle, na tom obrascu ne morati biti i potpis osobe (volontera) koji u normalnim okolnostima fizički prikuplja potpise. Nađe li se na obrascu više birača, primjerice, članovi istog kućanstva koji su u  izolaciji ili samoizolaciji, tada na njega treba unijeti osobne podatke i potpise svih članova, te ime, prezime, OIB i potpis jednog od njih koji je prikupio potpise pa skenirani obrazac dostaviti predlagatelju.

Političke stranke i birači koji predlažu kandidacijske liste i kandidate dužni su za svakog od kandidata priložiti očitovanje o prihvaćanju kandidature, ovjereno kod javnog bilježnika ili nadležnog izbornog povjerenstva.
Kako kandidati koji se zateknu u izolaciji ili samoizolaciji neće moći ishoditi ovjeru očitovanja na opisani način, to će moći učiniti nadležno izborno povjerenstvo temeljem preslike očitovanja o prihvaćanju kandidature koje mu na propisanom obrascu dostavi predlagatelj, uz presliku osobne iskaznice kandidata i dokaz o izrečenoj izolaciji odnosno samoizolaciji.

Pročitano 112 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija