Ispiši ovu stranicu

Postignut dogovor Vlade i veledrogerija - svaki mjesec 600 milijuna kuna

Slijedom dogovora bit će obnovljena isporuka lijekova Slijedom dogovora bit će obnovljena isporuka lijekova HRV

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija kako su dogovorili otplatni plan do kraja godine za dug od 6,5 milijardi kuna.

Zbog tog su duga veledrogerije krajem ožujka ograničile opskrbu bolnica lijekovima.

"Jedino zajedno možemo rješavati ove velike izazove koji su već desetljećima među nama, međutim, ova covid kriza ih je doista naglasila do velikih razmjera. Današnji sastanak je još jedan korak ka rješavanju duga prema veledrogerijama", rekao je Beroš.

Dogovoren je određeni otplatni plan do kraja godine i financijske injekcije, izvijestio je ministar zdravstva te zahvalio svim dionicima tog procesa na razumijevanju.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je detalje otplatnog plana.

''Iduća tri mjeseca, četvrti, peti i šesti mjesec, ćemo učiniti transfere prema HZZO-u, odnosno Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima", rekao je te pojasnio da će te transfere učiniti u okviru preraspodjele državnog proračuna. Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnice i 300 milijuna kuna za ljekarne.

Predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač zahvalila je ministrima što su pronašli novčana sredstva za otplatu dugova. Izrazila je žaljenje što je došlo do situacije da su neki pacijenti ostali bez lijekova, ali i izrazila nadu da do takve situacije više neće doći. 

Pročitano 449 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun