Ispiši ovu stranicu

Tužiteljstvo traži doživotne kazne za Stanišića i Simatovića zbog ratnih zločina

Ovom se dvojcu sudi i za Vukovar Ovom se dvojcu sudi i za Vukovar HRV

Tužiteljstvo je u završnim riječima na haškom suđenju za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH za bivše čelnike Državne sigurnosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića zatražilo doživotni zatvor, a obrana potvrdu oslobađajuće presude iz 2013. godine.

Pred vijećem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, sljednika Haškog tribunala, završnim riječima priveden je kraju ovaj maratonski proces započet još 2003. godine.

Tada je protiv Stanišića i Simatovića podignuta optužnica za ratne zločine počinjene u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a oni su uhićeni u ožujku te godine.

Optuženi Stanišić i Simatović nisu nazočili završnim riječima pošto im je odobrena privremena sloboda u Srbiji.

Tužitelj Douglas Stringer ocijenio je da su i u ponovljenom postupku dokazane optužbe da su dvojica optuženika sudionici udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio "uspostavljanje teritorija s potpunom srpskom dominacijom", nasilnim i trajnim protjerivanja nesrpskog stanovništva s velikih područja u Hrvatskoj i BiH. Taj plan su, rekao je Stringer, ostvarivali angažiranjem postrojbi Crvene beretke, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića-Arkana i Škorpiona, iza kojih su na bojištima ostajali "teški i neizbrisivi zločini" u dvjema bivšim republikama SFRJ.

Stringer je u zaključku završne riječi istaknuo kako je tužiteljstvo i u ponovljenom suđenju dokazalo da su Stanišić i Simatović krivi ili odgovorni za progone i zločine nad najmanje 340.000 žrtava te da su "znatno doprinijeli" udruženom zločinačkom pothvatu od 1991. do 1995. čiji je cilj bilo "uspostavljanje teritorija koji su Srbi smatrali svojim", nasilnim i trajnim uklanjanjem drugih naroda s velikih područja dviju država.

Pred vijećem suca Burtona Halla obrana je inzistirala da krivnja optuženih nije dokazana te da se tužbe temelje na pretpostavkama, retoričkim tvrdnjama i konstrukcijama, a ne na valjanim dokazima.

Obrana navodi da su postrojbe, koje su počinile zločine, bile pod kontrolom Službe javne sigurnosti MP-a Srbije i njezina tadašnjeg načelnika Radovana Stojičića Badže, ubijenog u Beogradu 11. travnja 1997.

Pročitano 511 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun