Ispiši ovu stranicu

Udruga 8+ provodi projekt vrijedan gotovo 4 milijuna kuna

Udruga 8+ provodi projekt vrijedan gotovo 4 milijuna kuna Foto: vusz.hr

Župan Božo Galić primio je predstavnike Udruge hrvatskih brojnih obitelji 8+, a koji su predstavili projekt  Za obitelj u plusu  financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) iz Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020. Projekt su predstavili predsjednik Udruge Antun Trbuk te voditeljica projekta  Ivana Dasović. 

Kako su priopćili iz Vukovarsko-srijemske županije, projekt je uspješno prijavljen u okviru natječaja Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III, a iz navedenog se fonda financira u cijelosti odnosno u ukupnom iznosu od 3.893.952,00 kn.

Projekt je započeo 11. studenog 2020. godine, traje 12 mjeseci i ukupno obuhvaća 476 potrebitih obitelji te 3.223 osobe. Svaka osoba prima paket hrane tržišne vrijednosti 140 kuna i to svaki mjesec kroz deset mjeseci koliko traju podjele, odnosno vrijednost od  1 400 kn po osobi ili prosječno 934 kn mjesečno po obitelji.

Riječ je obiteljima s četvero i više djece u šest županija – Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Sisačko-moslavačkoj. Iz naše je županije uključena  261 obitelj odnosno 1743 osobe, a u tim je obiteljima 869 djece mlađe od 15 godina.

Uz podjelu paketa hrane te jednokratnu podjelu školskog pribora, predviđena je i organizacija pomoći pri učenju, organizacija instrukcija za polaganje državne mature, izrada edukativnih brošura kao i organizacija šest edukativnih tribina o ekološkoj poljoprivredi, načinima održivog uzgoja voća, povrća, domaćih životinja uz brojne praktične savjete i primjere.

- Čestitam Udruzi hrvatskih brojnih obitelji 8+ iz Vinkovaca na hvalevrijednom i iznimno vrijednom projektu, kako za našu tako i za ostale slavonske županije koji je pokrenula. Time je osigurala osnovne životne namirnice, školski pribor ali i edukaciju za velik broj obitelji s četvero i više djece. Želja nam je da Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska budu bogate djecom, da spriječimo odlazak mladih te osiguramo njihov ostanak i zapošljavanje. Provedba projekta velik je doprinos ostvarivanju tog cilja  - naglasio je tijekom prijema župan Galić.

OBITELJIMA ĆE BITI PODIJELJEN HRANA VRIJEDNA PREKO 2,4 MILIJUNA KUNA 

 - Sretni smo što se možemo pohvaliti projektom  Za obitelj u plusu kroz koji će samo za obitelji s područja naše županije biti osigurana hrana u obrocima vrijedna preko 2,4 milijuna kuna. Na taj način pomažemo obiteljima ne samo iz naše županije već obiteljima iz svih slavonskih županija s četvero i više djece koji žive u teškim uvjetima. Riječ je o velikom doprinosu i pomoći obiteljima u cilju ostanka djece na našem području. Uz podjelu hrane kroz projekt ćemo osigurati i edukaciju potrebnu za uključivanje obitelji i njihovih članova u ekološku proizvodnju hrane. Naši članovi dolaze iz svih dijelova Slavonije, većinom su to socijalno ugrožene obitelji koje ne mogu podmiriti sve potrebe za svoju obitelj i zbog toga im je potrebna pomoć. Najpotrebnija nam je hrana. U tome nam često pomaže Vukovarsko-srijemska županija predvođena županom Galićem, na čemu izražavamo iskrenu zahvalnost - izjavio je predsjednik udruge Trbuk. 

Inače, ova je udruga osnovana 1999. godine i od tada u fokusu rada i aktivnosti ima povezivanje i osnaživanje obitelji s osam i više djece te osvještavanje javnosti o njihovim potrebama i problemima s kojima se svakodnevno suočavaju. Udruga okuplja 164 obitelji s osam ili više djece i to uglavnom iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

Pročitano 637 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar