NAJNOVIJE
Grof Eltz potražuje u Lovasu 75 hektara zemlje

Općinsko vijeće Lovasa donijelo je odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, a riječ je o zemljištu na površini od oko 75 ha na području katastarskih općina Lovas i Opatovac, koje je programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države predviđeno za zakup, povrat, ili ostale namjene.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 18:01)
Objavljen novi natječaj za svinjogojce
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom za 2021. godinu. Na raspolaganju je 1,4 milijuna kuna, a Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2021. Sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za sufinanciranje poboljšanja uvjeta propisane biosigurnosti kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja afričke svinjske kuge sprječavanjem kontakata domaćih svinja koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama, priopćeno je iz ovog ministarstva. 
(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 17:02)
EU s 212 milijuna kuna sufinancira poboljšanje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplave u RH

Započela je provedba Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR kojega zajedno realiziraju Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod. Riječ je o 250 milijuna kuna vrijednome projektu od čega 212 milijuna sufinancira Europska unija. 

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:47)
Ministar Medved: Agresorima na RH onemogućeno je konzumiranje Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata

Odajući počast trinestorici poginulih hrvatskih redarstvenika '91 u Strugi Banskoj kod Dvora, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved naglasio je kako je agresorima na RH onemogućeno da konzumiraju Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:33)
Ispitan vozač kosovskoga autobusa, branio se šutnjom

Vozač kosovskog autobusa u čijem je prevrtanju u nedjelju poginulo 10 putnika, na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu branio se šutnjom, potvrdio je zamjenik županijske državne odvjetnice Franjo Kopunić, a prenosi HINA.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:00)
Raspisan natječaj za upis studenata u Studentski dom Leopold

Veleučilište Lavoslav Ružička raspisalo je natječaj za upis studenata u Studentski dom Leopold u Vukovaru.

Studentski dom raspolaže sa 108 smještajnih kapaciteta od čega su dva za osobe s invaliditetom. Sve sobe su klimatizirane s odvojenom kupaonicom i kuhinjom te imaju dostupan internet.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi redovni studenti državljani Republike Hrvatske i Europske unije koji studiraju na Veleučilištu Lavoslav Ružička. Prema ugovoru sa Središnjim državnim uredom za hrvate izvan Republike Hrvatske pravo na smještaj imaju i studenti koji su se upisali na veleučilište, a pripadnici su hrvatske manjine. Pravo nemaju izvanredni studenti i oni koji imaju prebivalište u Vukovaru.

Studentski dom sagrađen je preko operativnog programa konkurentnosti kohezija - modernizacija, unaprjeđenje iproširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju, stoga prednost imaju studenti sa invaliditetom i studenti sa slabijim soci-ekonomskim statusom.

Prijave se podnose isključivo putem pošte, a rok za dostavu je do 31. kolovoza kako bi brucoši koji upisuju prvu godinu mogli aplicirati za smještaj.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:25)
Održan sastanak hrvatskih ZAKUD-a

Na inicijativu predstavnika Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije u Karlovcu je održan 3. susret županijskih ZAKUD-a Hrvatske u sklopu kojega je održan i radni sastanak hrvatskih ZAKUD-a.

Na radnome sastanku razgovaralo se o planu, provedbi rada i aktivnostima Zajednica do kraja godine te o provedbi ovogodišnjih, 56. Vinkovačkih jeseni, ovisno o epidemiološkom razvoju situacije.

- Tema ovih sastanaka zajednička je suradnja u očuvanju hrvatske tradicije. U godinu i pol dana, zbog korone, situacija se pogoršala i u vezi članstva i u vezi naših manifestacija. Mi bismo sada htjeli pomoći jedni drugima kako bi se naša tradicija očuvala i kako ne bi otišla u zaborav - rekla je predsjednica ZAKUD-a Karlovačke županije Jasna Požar.

Požar je istaknula kako se na sastanku dogovorio i zajednički nastup prema Ministarstvu kulture s ciljem značajnije promocije folklorne baštine.

Zahvalivši na domaćinstvu te prenoseći pozdrave župana Damira Dekanića, tajnik vukovarsko-srijemskog ZAKUD-a važnim je istaknuo zajedništvo i suradnju svih Zajednica ujedno predstavivši program Jeseni.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:19)

Projekt „kanal Dunav-Sava“ – prijetnja Vukovaru

  • Utorak, Ožu 30 2021
  • Piše: 
Luka Vukovar Luka Vukovar Foto: jutarnji.hr

Priopćenje za medije povodom izjava župana Bože Galića o gradnji višenamjenskog kanala Dunav-Sava, koje je iznio prilikom potpisivanja ugovora o javnoj nabavi za građenje sustava navodnjavanja Lipovac i Ervenica, oglasio se nezavisni kandidat za gradonačelnika Vukovara Ivan Penava. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U studenom 2016. godine na prijedlog gradonačelnika Ivana Penave održana je tematska sjednica na kojoj je Gradsko vijeće grada Vukovara donijelo stav da se protivi izgradnji višenamjenskog kanala Dunav-Sava. Sve političke opcije koje su tada participirale u Gradskom vijeću (HDZ, HKS, SDP, SDSS, HDSSB, HNS, SNS, Milan Bandić 365 - stranka rada i solidarnosti) složile su se da su višenamjenski kanal Dunav-Sava i Bazenska luka Bršadin pogubni za interese grada Vukovara i to iz više razloga.

Glavna geostrateška prednost Vukovara leži u činjenici da se Vukovar nalazi na rijeci Dunav koja je plovna 365 dana u godini. No župan Božo Galić odlučio je Luku Vukovar izmjestiti u Bršadin, odnosno tamo graditi bazensku luku.

Izgradnjom takvog kanala otvaramo Dunav prema BiH, što znači da bi se sav teret koji naša Luka sada pretovara za BiH jednostavno počeo pretovarati u bosanskim lukama te bi naša Luka izgubila ogroman dio poslova koje sada obavlja. Samim time jačamo geostrateški položaj BiH, a svoj vlastiti slabimo. Ne postoji ekonomska isplativost ovakvog projekta, niti je takav projekt ekološki prihvatljiv.

No, naš župan kao da svojom nebrigom i neradom već nije nanio dovoljno štete ne samo gradu Vukovaru nego cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, posljednje dane svoga mandata koristi za lobiranje i predstavljanje višenamjenskog kanala kao izvrsnog projekta od javnog interesa. Čak štoviše, realizacija ovog projekta jedno je od predizbornih obećanja HDZ-a u našoj županiji.

Pitamo se samo tko će od takvog projekta imati koristi? Tko ima bagere i tko će zaraditi na ovom projektu?

Javni interes sigurno nije u pitanju, dakle, preostaje nam samo zaključiti da se radi o interesima građevinskog lobija kojem bi realizacija ovog projekta donijela ogromne zarade.

Građani grada Vukovara moraju znati da taj projekt čini izravnu štetu Vukovaru te da nećemo dozvoliti da nam Božo Galić zbog interesa određenih skupina koje zastupa, oduzme najvažniju geostratešku prednost koju imamo. Luka Vukovar ostaje gdje joj je i mjesto – u Vukovaru." - navodi se u priopćenju za medije koje potpisuje Ivan Penava, nezavisni kandidat za gradonačelnika grada Vukovara.

Pročitano 292 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija