Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski je dan osoba s Down sindromom.

Obilježava se 21. ožujka kako bi označio jedinstvenost trisomije, odnosno pojavljivanja 3 para na 21. kromosomu što uzrokuje Down sindrom.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

Drugim riječima, Down sindrom uzrokuje pogrešan prijenos kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica. Tako se u jednoj stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma, kromosoma koji je numeriran brojem 21. Stanica sadržava 23 različita kromosoma numerirana brojevima od 1 do 22, te 23. spolni kromosom. Najčešće nastaje u jajnoj stanici prije, rjeđe nakon oplodnje, dok se u manjem broju slučajeva pojavljuje u spermijima. U tom slučaju stanice ne sadrže 46 kromosoma, već 47 jer se pojavljuje jedan prekobrojni kromosom, kromosom broj 21. Budući da postoje tri kopije 21. kromosoma, sindrom Down se često još naziva i “trisomija 21”.
Procjene govore da se danas u svijetu pojavljuje prosječno 1 slučaj Down sindroma na 1000 živorođenih.

Ovaj dan važno je obilježiti na prikladan način kako bi se podigla svijest šire javnosti o Down sindromu.

Jedan od načina na koji možemo doprinijeti je nošenjem različitih šarenih čarapa kako bi ukazali na različitosti i potrebu za integracijom osoba s Down sindromom u društvo.

Pročitano 845 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI