Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

U Osijeku je obilježena 173. obljetnica Mađarske revolucije

Obilježavanje Mađarske revolucije 1848. Obilježavanje Mađarske revolucije 1848. Foto: HRT Osijek

Mađarsko kulturno društvo Népkör i Generalni Konzulat Mađarske u Osijeku prigodnim su programom prilagođenom epidemiološkim mjerama obilježili 173. obljetnicu Mađarske revolucije 1848.

Polaganjem vijenaca i intoniranjem himni odana je počast žrtvama koje su dale živote za ostvarenje ciljeva revolucije.

Mađarska revolucija jedan je od najznamenitijih događaja moderne mađarske povijesti i simbol je mađarskog ponosa te nacionalnog identiteta. Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Robert Jankovics je rekao kako je Mađarska revolucija jedan je od najznamenitijih događaja moderne mađarske povijesti i simbol je mađarskog ponosa te nacionalnog identiteta.  

Madarsko kulturno društvo Népkör  na čelu s predsjednikom Danielom Magdokom i u suradnji s Generalnim Konzulatom Mađarske u Osijeku prisjetilo se početka Mađarske revolucije 1848/49.

Sukladno epidemiološkim mjerama i ove je godine izostao kulturni dio programa. U osječkoj se Retfali Mađari svake godine sjete Mihalja Antala, Retfalčanina koji je, unatoč kmetskom podrijetlu, postao predstavnik tadašnjeg mađarskog parlamenta. 

Pročitano 428 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI