Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Milaković nezadovoljan zapošljavanjem pripadnika srpske nacionalne manjine u gradskoj upravi

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara  iz reda srpske nacionalne manjine održao je konferenciju za medije  na temu ostvarivanja  prava srpske nacionalne manjine na razmjernu zastupljenost u upravnim tijelima Grada Vukovara. Pozivajući se na ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina u RH  koji predstavnicima nacionalnih manjina u RH daj pravo na razmjernu zastupljenost u predstavničkim tijelima u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, Milaković kaže kako imaju pravo i na zastupljenost i u upravnim tijelima tih jedinica.

Znamo da je ta zastupljenost prema popisu stanovnika iz 2 011. godine,  koji je parametar u tome smislu 34, 87 posto  u Vukovaru pa slijedom toga srpska nacionalna manjina ostvaruje pravo na sudjelovanje u Gradskome vijeću a samim tim i sudjelovanje u zaposlenosti u upravnim tijelima grada – kaže Milaković. 

On tvrdi kako je u praksi situacija sasvim drugačija. Iznoseći podatke zaposlenih u gradskoj upravi od  2014. godine, kada je, kaže, Milaković, u ukupnom broju od 60 djelatnika gradske uprave njih 19 bilo pripadnika srpske nacionalne manjine kada je gotovo i ostvarena zakonska zastupljenost.Danas je u gradskoj upravi uposleno 80 djelatnika od kojih je 16 pripadnika srpske nacionalne manjine.  Prema riječima Milakovića takav trend zapošljavanja  predstavnika srpske nacionalne manjine koji je sličan  i u gradskim tvrtkama  i ustanovama stvara dojam stigmatiziranosti predstavnika srpske nacionalne manjine i ne doprinosi kvaliteti života svih građana u Vukovaru. 

Pročitano 538 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI