Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite zaštita.info

Međunarodni dan Civilne zaštite obilježava se 1. ožujka.  Toga datuma 1990. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je Međunarodni dan civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Primarni joj je cilj podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanja uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica. Republika Hrvatska taj dan obilježava od 1992. godine, temeljem Odluke Vlade RH o proglašenju  Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. U povodu Međunarodnoga dana Civilne zaštite  načelnik Stožera Civilne zaštite grada Vukovara Marijan Pavliček  naglasio  je važnost Civilne zaštite u  slučajevima zaštite i spašavanja građana od posljedica prirodnih, tehničko-tehnoloških velikih nesreća i katastrofa, otklanjanja posljedica terorizma i ratnih razaranja.

-Gradski Stožer civilne zaštite  po zakonu čine zamjenik gradonačelnika, gradski odjeli od komunalnoga odjela, ureda gradonačelnika, pripadnici vatrogasne postrojbe, GSS-a,  Crvenoga križa, policije, gradskih tvrtki Komunalca i Vodovoda, dakle svi oni koji mogu reagirati kako bi se što žurnije i kvalitetnije prevenirala šteta koja bi mogla nastati uslijed neke izvanredne situacije, prirodne nesreće ili drugih okolnosti.-pojasnio je Pavliček.

On se osvrnuo i na  pandemiju   koronavirusa koja u Hrvatskoj traje više od  godinu dana i u kojem je vremenu gradski Stožer civilne zaštite svakodnevno u kontaktu s užim krugom ljudi a jednom mjesečno  sa svim članovima Stožera civilne zaštite grada Vukovara.

-Trenutna situacija u Vukovaru, što se tiče same pandemije je zadovoljavajuća. Od početka epidemije u Hrvatskoj,  u Vukovaru sveukupno su oboljele 1.392 oboljele osobe od COVID-a 19.  U posljednje vrijeme  na dnevnoj razini Vukovar bilježi tek  2 do 3 oboljele osobe svakih nekoliko dana što nas raduje i vjerujem da se bližimo kraju ove pandemije, s obzirom i da je krenulo cijepljenje građana-rekao je Pavliček.

Stjepan Draganić, voditelj Službe Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije  naglasio je veliku važnost Centra 112 za rad civilne zaštite.

-U okviru Civilne zaštite ključni segment djelovanja je i Centar 112. Mi svakodnevno kroz taj centar zaprimamo pozive za žurne službe i preko toga centra građani dobivaju  upute i usluge žurnih službi koje su sastavni dio civilne zaštite.- naglasio je Draganić.

Pročitano 496 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI