Ispiši ovu stranicu

Pavliček: Djeca pripadnika manjina i većinskog naroda trebaju ići zajedno u školu

Saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček (HS) pozvao je u četvrtak da se hitno promjene pedagoški standardi i omogući da djeca pripadnika nacionalnih manjina i većinskog naroda idu zajedno u školu te izbjegnu sukobi poput onoga u vukovarskoj srednjoj školi.

-Omogućimo predstavnicima manjina da idu zajedno u školu s većinskim narodom, tada nećemo gledati ovakve scene i sukobe iz Vukovara - rekao je Pavliček, osvrćući se na sukob među vršnjacima u Srednjoj tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru, a koji je, kaže, imao i nacionalni predznak. Ustvrdio je kako se glavni razlog za sukob nalazi u Sabornici.
-Ovdje su izglasovani zakoni koji su omogućili segregaciju djece u školama na temelju nacionalne pripadnosti - istaknuo je u slobodnom govoru, a prenosi Hina.

Objasnio je kako je Sabor izglasovao Zakon o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina i Državni pedagoški standard u kojima je pripadnicima manjina omogućeno da biraju između tri modela obrazovanja: A, u kojem je nastava u cijelosti na jeziku i pismu manjine, uz obvezno učenje hrvatskog jezika, B u kojem je nastava dvojezična, te modelu C, gdje je nastava na hrvatskom, uz 2-5 sati tjedno za njegovanje kulture nacionalne manjine.

-U Vukovaru pripadnici srpske manjine nastavu pohađaju po modelu A, zadnjih 20 godina imamo 20 generacija koje se školuju u istom gradu, a žive u paralelnim svjetovima. Upravo je to razlog zašto realnog suživota u Vukovaru nema - naglasio je Pavliček, ponavljajući da djeci treba omogućiti da u školu idu zajedno.

Pročitano 776 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić