Ispiši ovu stranicu

Pavliček: Hrvati u Vukovaru neravnopravni na lokalnim izborima

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček uputio je danas Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima, ocijenivši da su Hrvati u Vukovaru u neravnopravnom položaju jer pripadnici srpske manjine imaju dvostruko pravo glasa, javlja Hina.

-Ustavnom sudu podnosimo zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima, jer je prije tri mjeseca prihvaćanjem amandmana SDSS-a i Furija Radina grubo prekršen Ustav. Taj amandman koji je danas sastavni dio tog Zakona omogućava pripadnicima nacionalnih manjina dvostruko pravo glasa za isto tijelo, odnosno, za općinsko ili gradsko vijeće - rekao je Pavliček na konferenciji za novinare.

U gradovima i općinama u kojima nacionalne manjine čine više od 15 posto ukupnog stanovništva, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, oni moraju biti ravnomjerno zastupljeni u predstavničkom tijelu.

Ako nakon redovnih izbora njihov broj nije adekvatno zastupljen, provest će se novi, dopunski izbori na kojima će moći glasovati i kandidirati se samo pripadnici nacionalnih manjina. Na taj način se mijenja izborna volja većine, a Hrvati se stavljaju u diskriminirajući položaj u odnosu na pripadnike nacionalne manjine, smatra Pavliček.

-Ovaj prijedlog zakona najočitiji je primjer trgovine HDZ-a i SDSS-a, prvenstveno nauštrb Hrvata koji žive u miješanim sredinama. Smatramo da je prekršen Ustav u članku 14. koji kaže da su svi pred zakonom jednaki te članku 15. koji navodi da se zakonom može, pored općeg biračkog prava, pripadnicima nacionalnih manjina osigurati posebno pravo da biraju svoje zastupnike u Hrvatski sabor, a ne posebno pravo glasovanja na razini općine ili grada - rekao je.

Krši se, dodao je, i članak 128. Ustava koji kaže da se pravo na samoupravu ostvaruje preko lokalnih, odnosno, područnih predstavničkih tijela koja su sastavljena od članova izabranih na slobodnim i tajnim izborima na temelju neposrednog, jednakog i općeg biračkog prava. Ovdje je prekršen kriterij jednakosti i ravnopravnosti.

Naveo je primjer Vukovara čije gradsko vijeće broji 19 vijećnika, od kojih sedam mora biti pripadnika srpske nacionalne manjine. Po svim pokazateljima, na izborima 16. svibnja u gradsko vijeće će ući četiri pripadnika nacionalne manjine, a za ostala tri vijećnika u roku od 90 dana raspisat će se dopunski izbori na kojima će glasati i moći se kandidirati samo pripadnici srpske nacionalne manjine, napomenuo je.

Dodao je da će se nakon toga sastav Gradskog vijeća u potpunosti promijeniti na štetu većine.

Ovo je, istaknuo je, najbolji primjer trgovine HDZ-a i SDSS-a i još jedan ustupak Andreja Plenkovića Miloradu Pupovcu, a ovakvim zakonom se žrtvuje hrvatski narod u Vukovaru i nacionalno miješanim sredinama. 

Dodao je i da ovim Zakonom nije regulirano kako će se osigurati zastupljenost hrvatskog naroda u općinama i gradovima u kojima su manjina jer njima nije omogućeno dvostruko pravo glasa.

Očekujem pravorijek Ustavnog suda, i to prije lokalnih izbora, i da će štititi interese hrvatskog naroda u hrvatskoj državi, zaključio je Pavliček, dodavši da ne osporava pravo glasa manjinama, ali da metodologija izbora nije u skladu s Ustavom.

Pročitano 641 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić