Ispiši ovu stranicu

S popuštanjem mjera počeli su i posjeti u Domu za starije i nemoćne osobe Vukovar

S popuštanjem mjera počeli su i posjeti u Domu za starije i nemoćne osobe Vukovar Foto: Arhiv HRV-a

Tijekom prvoga vala pandemije korona virusa, korisnici vukovarskoga Doma za starije i nemoćne osobe Vukovar teško su podnosili zatvorenost i nemogućnost primanja posjeta svojih najbiližih. Danas je situacija daleko bolja, objasnila je ravnateljica doma Željka Rajković.

- Unazad tri tjedna dobili smo upute Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo kojima su dopušteni posjeti našim korisnicima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. To znači da posjeti moraju biti unaprijed najavljeni, posjetiteljima se mjeri tjelesna temperatura i moraju ispuniti obrazac u kojima ih se pita jesu li bili u kontaktu sa zaraženom osobom, imaju li simptome i sl. Tijekom posjeta koji traje 15 minuta moraju nositi zaštitne maske. Za sve korisnike koji su pokretni, posjeti se održavaju na otovrenom u našem atriju, a za one koji su na stacionaru i ne mogu sami hodati posjete organiziramo u zatvorenom holu našega doma, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Trudimo se da imamo jedan posjet u holu zbog ograničenoga prostora. Korisnicima koji ne mogu sići u hol, organiziramo posjete na način da njihovi posjetitelji moraju biti potpuno u zaštitnim odijelima, kapama, maskama  i nazuvcima – pojasnila je Rajković.  

Mjere su novim uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo malo popustile i u dijelu koji se odnosi na izlaske korisnika izvan doma.

- Mi smo 28.prosinca prošle godine od 108 naših korisnika cijepili 90 što je odličan broj, a primili su i drugu dozu cjepiva te kao takvi mogu izlaziti izvan doma, obići svoju kuću i obitelj. Za početak smo te izlaske ograničili na dva puta tjedno i mogu reći da su korisnici jako zadovoljni i smireniji nego što je to bio slučaj ranije kada smo zbog epidemije bili potpuno zatvoreni – ističe Rajković i dodaje da korisnici svakodnevno izlaze u šetnju oko doma u trajanju od pola sata. 

Inače u Domu za starije i nemoćne osobe Vukovar u ovih su godinu dana pandemije imali jednu zaraženu osobu korona virusom od stotinjak korisnika i korisnica  te jednu djelatnicu što je izvrstan rezultat s obzirom da je ova populacijska skupina među najugroženijima da oboli od COVIDA-19.

Pročitano 507 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar