NAJNOVIJE
Kreće 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART

U Vukovaru se od 15. svibnja do 16. lipnja održava 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART.  Petu godinu za redom, Vukovar će ugostiti najveća imena svjetske street art scene.

(Petak, 14 Svibanj 2021 16:51)
Na vrhu Vukovarskog vodotornja postavljena je ploča s imenima donatora

Prsten od inoxa s imenima gotovo 7000 donatora koji su sudjelovali u akciji obnove Vukovarskoga vodotornja postavljen je na vrhu ovog simbola grada-heroja. Instalaciju je obišao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, naglasivši da se taj popis duguje javnosti u Hrvatskoj i dijaspori koja je pokazala ogroman entuzijazam za donatorsku akciju obnove vodotornja.

(Petak, 14 Svibanj 2021 15:07)
Sanirano parkiralište na Novom groblju Dubrava

Na novom groblju u Vukovaru  sanirano je 27 parkirnih mjesta. od kojih su dva za invalide, a izgrađeno je i jedno za motocikle.  Na ulazu u groblje postavljen je novi kontejner s toaletima za posjetitelje izrađen sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a zelena je površina hortikulturno uređena. Ukupna vrijednost radova i opreme je 290.000 kuna.

(Petak, 14 Svibanj 2021 14:43)
U Hrvatskoj 926 novih slučajeva zaraze koronom, preminula 41 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7 214.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:50)
VSŽ: 26 novozaraženih, preminule tri osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 26 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 24 pozitivnih na PCR testiranju, 2 na brzom antigenom testu.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:46)
OBŽ: 73 novopozitivne osobe, a jedna je preminula

U Osječko-baranjskoj županiji registrirane su 73 novopozitivne osobe od 326 testiranih uzoraka. Na bolničkom liječenju nalazi se 125 osoba od kojih 29 na respiratoru, a preminula je jedna osoba u dobi od 69 godina. U samoizolaciji se nalazi 1107 osoba.

(Petak, 14 Svibanj 2021 10:33)
MUP: Na dan izbora u RH dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa

Na dan lokalnih izbora, u nedelju 16. svibnja, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku svim hrvatskim državljanima s pravom glasa bez obzira na to iz koje države dolaze – potvrdili su jučer za N1 iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Petak, 14 Svibanj 2021 09:41)

Grad Vukovar obnavlja sakralne spomenike

Grad Vukovar provodi projekt sanacije javnih raspela na području Vukovara. Tim povodom gradonačelnik  Vukovara Ivan Penava obišao  je rekonstruirano raspelo na Katoličkome groblju i kapelicu Majke Božje u Ulici bana Josipa Jelačića.

-Sakralna baština je dio kulturne baštine Vukovara i do nje nam je  iznimno stalo. Krenuli smo u projekt obnove sakralne baštine na području grada Vukovara prije dvije godine. Prvotno smo obnovili Bećarski križ i Pravoslavni križ u ulici Vladimira Nazora, a sada smo obnovili središnji kameni križ na Starom katoličkom groblju te Kapelicu Majke Božje. Kako obnavljamo sve elemente života u Vukovaru tako smo pažnju posvetili i vjerskome kako bi svi naši sugrađani mogli  slobodno prakticirati svoju vjeru.- rekao je gradonačelnik Penava najavljujući nastavak ovoga projekta koji broji ukupno 14 javnih raspela i kapelica.

Središnji križ na Starom katoličkome groblju izgrađen je 1898. godine. u Domovinskome ratu znatno je oštećen,ali očuvan u svome izvornome obliku i ostati će na groblju.  Radove na obnovi izvršila je tvrtka D.K.B. d.o.o. pod stručnim nadzorom  vukovarske tvrtke Stari grad d.o.o.

Obnovljena Kapelica Majke Božje nalazi  se u ulici Bana Josipa Jelačića, preko puta Vodotornja. Posvećena je Blaženoj Djevici Mariji te je sadržavala i zavjetnu sliku koja je s vremenom nestala. Sagrađena je u ruralnom stilu i kao i druge kapelice sličnog tipa, unutar ograde od kovanog željeza. Obnovljena je 2008. godine, a  je sada rekonstruirano postolje tj. postavljeni su novi kameni rubnjaci.

Ukupna cijena ovih radova iznosi  oko 300.000 tisuća kuna.  

-Uskoro kreću radovi i na sanaciji i obnovi križa na križanju ulice Sajmište i Trga Matije Gupca te sanacija i obnova križa na križanju Bogdanovačke ulice i ulice Eugena Kvaternika, a čija vrijednost radova iznosi  približno 280.000 kuna bez PDV-a. – najavio je Dražen Čulig, pročelnik gradskoga Odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša. ČUlig je naglasio kako  Grad Vukovar ima u planu obnoviti i ostale neobnovljene križeve i kapelice kako bismo upotpunili i zaokružili sliku našega grada, pridonijeli važnosti simbola kršćanstva te sačuvali našu kulturnu i sakralnu baštinu.

Pročitano 185 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija