Ispiši ovu stranicu

Capak: Porast od 30 posto u broju novozaraženih u odnosu na prošli tjedan

Capak: Porast od 30 posto u broju novozaraženih u odnosu na prošli tjedan Arhiva HRV

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za medije istaknuo je kako je u prva tri dana ovoga tjedna u Hrvatskoj zabilježeno 30 posto više novih slučajeva zaraze u odnosu na isto razdoblje prošli tjedan. 

- Od ovoga ponedjeljka do srijede zabilježeno je 1.103 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok ih je prošli tjedan bilo 844. Trenutna 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 115,3. Najviša incidencija je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najniža u Istarskoj županiji. U Europskoj uniji smo po toj stopi incidencije i dalje na trećem mjestu, nižu incidenciju imaju Finska i Danska - rekao je Capak.

Načelnik Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se intenziviraju razgovori oko odluke stožera o mjerama nakon 1. ožujka te kako će se uzeti u obzir pet dana porasta broj novozaraženih.

-Po incidenciji smo i dalje na visokom mjestu u Europskoj uniji. Pogrešno je ako itko pomisli da je najgore prošlo i da više nema opasnosti od virusa. Kad sve to uzmemo u obzir mi ćemo razgovarati o tome što se eventualno može napraviti za dalje od 1. ožujka. Svima nam je interes isti da se život što je više moguće normalizira - rekao je Božinović.

Pojasnio je i kako uvijek postoji mogućnost da se nakon popuštanja mjere ponovno zaoštre.

-Voljeli bismo da mjere traju što duže, ako nešto otvorimo da to traje što duže, a ne tjedan ili dva. Ako se pridržavamo osnovnih epidemioloških mjera, više manje sve bi moralo funkcionirati pod određenim uvjetima kojih se onda trebamo pridržavati. I u ugostiteljskim objektima, i na poslu, i u javnom prijevozu - istaknuo je Božinović. 

Pročitano 466 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI