Ispiši ovu stranicu

Povodom Dana ružičastih majica policijske službenice PU vukovarsko-srijemske organizirale online predavanja

Povodom Dana ružičastih majica policijske službenice PU vukovarsko-srijemske organizirale online predavanja PU vukovarsko-srijemska

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. 

Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

Nasilje, u svim svojim oblicima, predstavlja velik problem u društvu u kojem živimo. Događa se u školama, na ulici, u obiteljskim domovima, na internetu, na sportskim stadionima i na brojnim drugim mjestima. Sveprisutno je i ono je nažalost, naša svakodnevica. Vođeni time, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, povodom Dana ružičastih majica, organizirale online predavanja za učenike uzrasta od 5. do 8. razreda u sedam osnovnih škola s područja Županije vukovarsko-srijemske. Radionice su provedene putem platforme - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

Skype, a tom prilikom policijske službenice za prevenciju s djecom su razgovarale o problemu nasilja, što je sve nasilje, kako ga prepoznati i kako se zaštiti, kao i o zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja.

Aktivnosti, koje poduzimaju policijske službenice za prevenciju, sastavni su dio preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, koji projekt zajednički provode, još od 2010. godine,  Ministarstvo unutarnjih poslova  i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s organizacijama civilnog društva, a usmjeren je na sprječavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima, odnosno na izgradnju kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije.

Nasiljem među djecom i mladima smatra se svako namjerno fizičko ili psihičko nasilno ponašanje usmjereno prema djeci i mladima od strane njihovih vršnjaka učinjeno s ciljem povrjeđivanja, a koje se, neovisno o mjestu izvršenja, može razlikovati po obliku, težini, intenzitetu i vremenskom trajanju i koje uključuje ponavljanje istog obrasca i održava neravnopravan odnos snaga (jači protiv slabijih ili grupa protiv pojedinca). Djeca su nasilna prema drugima iz mnogo različitih razloga. Ponekad se sukobljavaju i kako još ne znaju zrelije i umješnije riješiti sukob, posvađaju se, izvrijeđaju ili potuku. Iako je vršnjačko zlostavljanje na prvi pogled slično drugim oblicima agresivnog ponašanja, postoje i neke ključne razlike: vršnjačko zlostavljanje je namjerno i na neki način smišljeno, a ne slučajno ponašanje. Cilj je ostvariti nadmoć i kontrolu nad drugim djetetom putem tjelesne ili verbalne agresije. Pod najčešćim oblicima vršnjačkog nasilja se smatra udaranje, šamaranje, naguravanje, čupanje, oduzimanje stvari ili novca, izrugivanje zbog kojeg oblika različitosti, nazivanje pogrdnim imenima, širenje glasina s ciljem izolacije djeteta od ostalih učenika i slični oblici ponašanja.

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192. 

Pročitano 432 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI