Ispiši ovu stranicu

Bijeli štrajk vozača, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

O prošloga utorka traje bijeli štrajk  oko 700 vozača, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu, a dok im se ne vrati koeficijent kojega su imali 2011.godine neće raditi hitne prijevoze, istaknuli su iz Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno.

Nakon konferencije za medije održane u Zagrebu još jednom su naglasili da od ministra zdravstva Vilija Beroša traže povećanje koeficijenta za kojega tvrde da im je nezakonito oduzet, a upozorili su i  
na obavljanje poslova Hitne medicine, što nije u skladu s pravilnikom. Naglasili su da ovako više ne mogu raditi  te da će od idućega tjedna striktno postupati prema pravilnicima.

Tomislav Cerovac iz Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno ustvrdio je da se vozače, medicinske sestre  i tehničare koji se pridržavaju pravilnika, zakona i propisa pritišće i da im se prijeti.

-Šefovi smjena izrađuju popise vozača i sestara odnosno tehničara koji se pridržavaju pravilnika, zakona i propisa. Etiketiraju se članovi Sindikata medicinskih sestara/tehničara zajedno i raspoređuju na manje plaćene poslove. Pritišću se djelatnici Saniteta koji imaju ugovore o radu sklopljene na određeno da krše pravilnik, zakone i propise – naveo je Cerovac.

Problemi su nastali razdvajanjem hitnog prijevoza i sanitetskog prijevoza čime je sanitetu koeficijent smanjen sa 0.95 na 0.776. Iz Sindikata medicinskih sestara/tehničara zajedno naglašavaju da su time hitne prijevoze počeli raditi protuzakonito zbog čega im se prijeti sankcijama ukoliko ne žele kršiti zakon, odnosno ne voziti hitne intervencije.

Također, nakon ove konferencije za medije iz spomenutoga sindikata poručuju da zbog velikog medijskog interesa i zabrinutosti pacijenata i građana, vozači i sestre odnosno tehničari u Sanitetu nisu u nikakvom obliku štrajka već rade svoj posao sukladno Pravilniku o sanitetskom prijevozu, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva.

Pročitano 617 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar