NAJNOVIJE
U Vukovaru održana edukacija na temu „Alzheimerova bolest kroz prizmu ljudskih prava“

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima provodi projekt „RE(aktivacija)starijih osoba II.!“ za područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. U okviru projekta u Gradskoj su knjižnici Vukovar na Odjelu Spajalica organizirali edukaciju s ciljem podizanja razine svijesti te stvaranja poticajnog okruženja za otvaranjem dnevnih boravaka za osobe oboljele od bolesti demencija u onim mjestima gdje ih nema te podizanja razine informiranosti o samim bolestima demencije za stručnjake kao i ostale relevantne dionike u lokalnoj zajednici.

(Utorak, 16 Travanj 2024 16:44)
U srijedu izlazimo na birališta

Hrvatska u srijedu bira 11. saziv Hrvatskog sabora.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:28)
Policija oduzela 1.148 automobila nesavjesnim vozačima

Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je prošle godine nesavjesnim vozačima privremeno zaplijenila 1.148, a odlukom nadležnog suda trajno je oduzeto njih 215.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:25)
Otkriveni provalnici u kuću u Oroliku

Temeljem prijave 63-godišnjakinje o otuđenju alata i drugih predmeta iz obiteljske kuće u Oroliku policijski službenici Policijske postaje Vinkovci su proveli kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom i maloljetnikom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teška krađa.

(Utorak, 16 Travanj 2024 14:24)
Za razvoj cikloturizma Vukovarsko-srijemska županija poduzetnicima dala novih 10.000 eura

Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 10.000 eura za dodjelu bespovratnih potpora za ulaganja u dodatnu ponudu smještajnih objekata na području županije. Potpora je dana u okviru projekta Razvoj aktivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije s ciljem razvoja cikloturizma i može se koristiti za kupovinu bicikala i biciklističke opreme, a dobilo ju je 20 korisnika u iznosu od 500 eura.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:12)
Župan Damir Dekanić primio je mlade nogometaše NK „Radnički” Županja

Župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić primio je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima nogometaše Radničkog iz Županje godište 2015. Oni su na međunarodnom turniru u Umagu osvojili 7. mjesto u konkurenciji 64 ekipa. U razigravanju od 5. do 7. mjesta igrali su protiv nogometnog giganta Barcelone i uspjeli izboriti neriješen rezultat, a Barcelona je slavila tek nakon penala. Prije utakmice s Barcelonom, u četvrtfinalu Radnički je igrao protiv splitskog Hajduka i slavio s 2:1, a u osmini finala Županjci su pobijedili slovenskog prvoligaša Muru s 4:0.

(Utorak, 16 Travanj 2024 13:00)
Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

(Utorak, 16 Travanj 2024 10:09)

60. rođendan Siniše Glavaševića - nezaustavljenoga glasa

Na današnji dan prije 60 godina rođen je Siniša Glavašević, novinar, urednik, ratni izvjestitelj Hrvatskog radija Vukovar i književnik Na današnji dan prije 60 godina rođen je Siniša Glavašević, novinar, urednik, ratni izvjestitelj Hrvatskog radija Vukovar i književnik Foto: HRV

Siniša Glavašević, novinar je, Vukovarac, čovjek čije su riječi u eteru vjerno dočaravale sve strahote kroz koje su prolazili vukovarski branitelji i građani u Vukovaru 1991. godine. Čovjek je to koji je upućivao dramatične pozive za pomoć gradu, a njegovi su neprijatelji strahovali od njegova glasa. U svojim novinarskim izvješćima opisao je najstrašnija svjedočanstva stradalih Vukovaraca.

TOPLE LJUDSKE PRIČE O ISTINSKIM VRIJEDNOSTIMA
Rođen je 4. studenog 1960. godine, a nakon studija komparativne književnosti i bibliotekarstva u Sarajevu vratio se u Vukovar. Jedno vrijeme radio je u osnovnim školama u Lovasu i Borovu naselju. Na Hrvatskom radiju Vukovar zaposlio se najprije kao spiker, a za vrijeme Domovinskoga rata bio je urednik i ratni izvjestitelj.

U najtežim trenutcima za Vukovar, dok su granate padale po opkoljenom gradu, Glavašević nije samo izvještavao o svakodnevnim događanjima, sa slušateljima je kao Vukovarac, koji dijeli beznadnu sudbinu sa svojim sugrađanima, čitao tople ljudske priče o istinskim vrijednostima i nevjerojatnoj hrabrosti koja se u malom čovjeku probudi kad mu smrt pokuca na vrata. Priče su putem faksa iz podruma vukovarske Opće bolnice poslane u Zagreb i danas su jedino sačuvano literarno djelo hrabrog vukovarskog novinara.02. BOLNICA 1991

ISTINOM PROTIV ZABORAVA 
Četnici i JNA odveli su ga iz vukovarske bolnice 19. studenog 1991. godine. Dan ranije poslao je svoje zadnje izvješće. Naime, na svoj 31. rođendan te 1991. uputio se u bolnicu prikupiti podatke za izvješće prilikom čega je ranjen. Izvješće je uspio poslati 18. studenoga, ali ležeći u bolničkom krevetu. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumiran je i identificiran šest godina poslije. Pokopan je u Zagrebu 1997. godine pokraj kolege i prijatelja, radijskog tehničara Branimira Polovine.

Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno je 1992. godine izdala Sinišinu zbirku "Priče iz Vukovara" sastavljenu od toplih priča o temeljnim ljudskim vrijednostima koje je Siniša čitao slušateljima radija opkoljenoga grada. Odlikovan je 2011. godine Redom kneza Domagoja, državnim odličjem za hrabrost i junaštvo, a od 2007. godine vukovarska Peta osnovna škola nosi njegovo ime.

GLAS KOJI NE ŠUTI - Glas koji se čuje!
U spomen na Sinišu Glavaševića, novinara, urednika, ratnoga izvjestitelja i književnika koji je 20. studenoga 1991. godine mučki ubijen na Ovčari, Hrvatski radio Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar, Društvo hrvatskih književnika i Hrvatsko novinarsko društvo po 16-ti put će u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. organizirati program Novinarsko-književni susret Grad - to ste vi!

Cilj je manifestacije na najprimjereniji način čuvati uspomenu na Sinišu Glavaševića i sve žrtve u Domovinskome ratu, čuvati ih od zaborava da se sličan zločin nikada i nigdje ne ponovi. Poseban naglasak stavlja se na dimenzije zločina na Ovčari gdje su žrtve bile ranjenici i civili iz vukovarske bolnice.

03. PLAKAT

Ovogodišnji program Novinarsko-književničkog susreta Grad - to ste vi! održat će se tradicionalno 20. studenoga 2020. godine pod sloganom "GLAS KOJI NE ŠUTI - Glas koji se čuje!". Zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom događaj će se u cijelosti odvijati u radijskom eteru Hrvatskog radija Vukovar.

Riječ je o posebnom 24 satnom programu kojim se na simboličan način Siniša Glavašević vraća njegovom Vukovaru putem radio valova i to upravo na dan kada je brutalno ubijen na Ovčari 1991. godine.

U noćnom programu Hrvatskog radija Vukovar u trajanju od 00:00 sati do 06:00 sati približit ćemo vam bogatu radijsku arhivu iz ratne 1991. godine. Riječ je o snimkama koje imaju neprocjenjivu vrijednost, posebice promatramo li ih u kontekstu vremena u kojemu su nastajale.

Jutarnji i dnevni radijski program bit će orijentiran na "Sinišino nasljeđe" budućim naraštajima, kako novinara, tako i mladih generacija Vukovaraca. Cjelodnevni radijski program obogatit će radio-mostovi u suradnji s drugim radijskim postajama diljem naše domovine.

Predvečernji radijski program posvećen je Sinišinoj zbirci "Priče iz Vukovara" u kojemu će slušatelji čuti Glavaševićeva prozna djela ispunjena bezgraničnom ljubavlju i iskrenošću prema gradu i prijateljima.

Večernji radijski program s početkom od 20:00 sati do 24:00 sata rezerviran je za brojne specijalizirane emisije o Siniši Glavaševiću, ratnoj novinarskoj i tehničkoj ekipi Hrvatskoga radija Vukovar, nastanku naše medijske kuće te ratnoj propagandi Radiotelevizije Beograd.

Osim Siniše Glavaševića, u agresiji na Vukovar 1991. poginuli su i djelatnici Hrvatskog radija Vukovar - Stjepan Penić, Vladimir Levar, Branko Polovina i Zdenko Purgar. Radijski eter na najprimjereniji način progovarat će i ovim hrabrim ljudima.

IZLOŽBA U GRADSKOJ KNJIŽNICI VUKOVAR
Gradska knjižnica Vukovar od 16. do 27. studenoga organizirat će izložbu dokumentarnih fotografija "Retrospektiva „Grad to ste Vi!“ – novinarsko književnički susreti".

04. IZLOŽBA

Izložba fotografija na dostojanstven i prigodan način predstavlja najznačajnije goste - novinare i književnike, te znanstvenike koji su izlagali posljednje četiri godine na novinarsko - književničkim susretima u Gradskoj knjižnici Vukovar povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Izložbu čini dvadeset fotografija u boji postavljenih u prostoru knjižnice eminentnih osoba iz novinarskog svijeta i izravnih sudionika strašne 1991. godine na Hrvatskom radiju Vukovar kao što su Andrija Jarak, Ivana Petrović, Zoltan Kabok, Hloverka Novak-Srzić, Josip Esterjher, Alenka Mirković – Nađ i drugi.

05. VUKOVAR PANORAMA STOJI GRAD

Priča o gradu

Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.

Siniša Glavašević

Pročitano 1057 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Medij

Rođendan Siniše Glavaševića

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija