Ispiši ovu stranicu

Penava ulazi u Hrvatski sabor kao najveća zvijezda među gradonačelnicima s osvojenih 12.606 glasova

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Foto: arhiva HRV

Po rezultatima parlamentarnih izbora u novi saziv Sabora ući će 13 gradonačelnika, jedan više nego što ih je bilo u prošlom sazivu, a u naredne četiri godine u Saboru, čini se, nećemo imati niti jednu gradonačelnicu, javlja portal gradonaclenk.hr.

Gledajući rezultate izbora, od 12 gradonačelnika koliko ih je bilo u prethodnom sazivu Sabora, novi mandat osvojilo ih je tek pet, HDZ će imati dva gradonačelnika više nego u prošlom sazivu (6), SDP ostaje na svoja tri, a po jednoga će imati HSS, Fokus, HSLS i Domovinski pokret.

Stari/novi gradonačelnici – zastupnici su Stjepan Kovač iz Čakovca, Vinko Grgić iz Nove Gradiške, Dražen Barišić iz Velike Gorice, Tomislav Klarić iz Bakra i Krešo Beljak iz Samobora, a po broju osvojenih glasova najpopularniji su Ivan Penava iz Vukovara, Krešo Beljak, Dario Hrebak iz Bjelovara, Siniša Jenkač iz Novog Marofa i Mišel Jakšić iz Koprivnice.

Penava najpopularniji

Najviše gradonačelnika, po troje, u Sabor ulazi u petoj i sedmoj izbornoj jedinici.

Iz pete izborne jedinice u Sabor ulazi Darko Puljašić (Požega),  Vinko Grgić , kojemu je to drugi mandat za redom, te Ivan Penava (Vukovar) koji je s osvojenih 12.606 glasova najveća zvijezda među gradonačelnicima.

Iz sedme izborne jedinice u Sabor ponovo ulaze Tomislav Klarić iz Bakra i Krešo Beljak iz Samobora, a novi zastupnik iz gradonačelničkih redova je Dario Zurovec iz Svete Nedelje. Sva trojica su i na ovim izborima potvrdili popularnost u svojim gradovima i osvojili uvjerljivo najviše glasova od svih kandidata sa svih lista.

Najpopularniji gradonačelnici po broju osvojenih glasova:
Ivan Penava 12.606
Krešo Beljak 6.514
Dario Hrebak 6.214
Siniša Jenkač 5.275
Mišel Jakšić 4.620
Dario Zurovec 4.606
Mato Franković 3.897
Darko Puljašić 3.311
Kristina Ikić Baniček 3.301
Ivan Budalić 3.042

Pročitano 1883 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV