NAJNOVIJE
Od jeseni novi dom za 800 studenata na osječkom Sveučilištu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u pratnji rektora Vlade Guberca posjetio je osječko Sveučilište i obišao novu zgradu koja bi od jeseni trebala postati dom za novih 800 studenata.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:50)
Europski dani arheologije u Muzeju vučedolske kulture

Europski dani arheologije, manifestacija koja se održava u cijeloj Europi, održat će se diljem Hrvatske od 18. do 20. lipnja 2021. Arheološki muzej u Zagrebu okupio je 24 partnera iz Hrvatske, muzeje, fakultete, stručna udruženja i druge institucije, koji će putem raznolikih i zanimljivih sadržaja publici približiti arheologiju. Publiku svih uzrasta očekuje bogat program koji uključuje stručna vodstva, arheološke lokalitete, radionice, predavanja, izložbe, predstavljanja knjiga, projekata i događanja, projekcije filmova, manifestacije i virtualni program. U 24 partnera iz Hrvatske našao se i Muzej Vučedolske kulture.

- Svake godine sudjelujemo u Europskim danima arheologije s nekim različitim i zanimljivim sadržajima. Ove godine imamo besplatno stručno vodstvo u određene sate gdje posjetitelji mogu doći i posjetiti muzej. Također, imamo i radionice koje mogu biti individualne ili grupe ovisno o broju zainteresirane publike. Potrebno je najaviti se na [email protected] – rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

 Muzej Vučedolske kulture povodom Europskih dana arheologije posjetiteljima je omogućio besplatno stručno vodstvo kroz stalni postav Muzeja vučedolske kulture i gostujuću izložbu Čovjek i more – ribolov u antici.

U petak 18. lipnja osiguran je besplatan ulaz cijeli dan i besplatno stručno vodstvo u 12 sati, a u subotu 19. lipnja i nedjelju ulaz je uz plaćanje i besplatno stručno vodstvo u 12 sati.

Glavni organizatori Europskih dana arheologije, Francusko Ministarstvo kulture i Nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) okuplja niz partnerskih institucija diljem cijele Europe kako bi na popularan i pristupačan način prezentirao arheologiju i podijelio nova arheološka saznanja s javnosti. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:30)
HZJZ: Pogrešno prenesena informacija o cijepljenju AstraZenecom starijih od 60

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je demantirao medijsku interpretaciju preporuka Europske agencije za lijekove (EMA), u kojoj se tvrdilo da se cjepivo Astra Zeneca ne preporuča starijima od 60 godina, a koju su proteklog vikenda prenijeli i hrvatski mediji, prenosi Hina.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 18:25)
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg muškarca zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva – izvijestio je DORH.

Okrivljenog 50-godišnjaka tereti se da je 14. rujna 1991. u Vukovaru, tijekom oružanog napada udruženih snaga tzv. JNA i srpskih paravojnih formacija na gradsku četvrt Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred "Petrova Gora", postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila.

Tereti ga se da je tijekom napada došao do kuće u Ulici Svetozara Markovića broj 256, u kojoj se u podrumskim prostorijama sklonilo više civila, te zajedno s još desetak pripadnika navedenog odreda prijeteći bacanjem bombi u podrum, istjerao sve osobe iz podruma, među kojima su bile i tri ženske osobe s djecom (1988., 1989., 1983. i 1983.). Tereti ga se da je muškarcima (1964., 1967., 1958., 1958., 1954., 1956. i 1936.) zapovjedio da legnu na zemlju licem prema tlu te ih na dvorištu, pred ženama i djecom, zlostavljali udarajući ih rukama, nogama i kundacima pušaka po glavi i tijelu, pri čemu su oštećenog muškarca (1958.) uhvatili za kosu i udarali mu glavom o beton. Kada je oštećenikovo dijete (1983.) uplašeno navedenim prizorom počelo glasno plakati, okrivljenika se tereti da je prišao u neposrednu blizinu djeteta te joj uperio cijev puške u glavu i zaprijetio joj. Okrivljenik se potom ponovno pridružio ostalim pripadnicima odreda i nastavio udarati njezinog oca i ostale muškarce koji su ležali na tlu, a kada su ih prestali tući, uz prijetnju oružjem su ih istjerali iz dvorišta te ih proveli niz Ulicu Svetozara Markovića prema predjelu tzv. Gelesove dole gdje su sve dovedene muškarce, osim jednog (1936.), nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija istog dana lišili života hicima iz vatrenog oružja. Navedeni muškarac (1936.) je preživio te se uspio vratiti u jednu kuću, ali su i njega narednih dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili u blizini pruge u Proleterskoj ulici.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 17:53)
Vinkovčanki Gordani Štrbo godišnja nagrada za udomiteljstvo

Gordana Štrbo iz Vinkovaca jedna je od pet udomiteljica kojoj je dodijeljena godišnja nagrada za uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2021.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 16:40)
Mađarska zemlja-partner 55. Đakovačkih vezova

Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova i predsjednik Organizacijskog odbora 55. Đakovačkih vezova, koji se održavaju od 18. lipnja do 4. srpnja i kojima je zemlja-partner Mađarska, primio je generalnog konzula Mađarske u Hrvatskoj Janosa Sandora Fuzika i konzula Belu Gardoša.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 16:20)
Covid kriza više pogodila žene nego muškarce

Pandemija covida-19 više je u Hrvatskoj pogodila žene nego muškarce, osobito one nisko kvalificirane iz ruralnih područja, pokazala je analiza Svjetske banke o utjecaju covida na žene u Hrvatskoj koja je u srijedu predstavljena na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova, javlja Hina.

(Srijeda, 16 Lipanj 2021 14:54)

Pavliček prozvao Ministarstvo kulture za ugrožavanje projekta Vukovar Tower

Investicija vrijedna 185 milijuna kuna Investicija vrijedna 185 milijuna kuna Foto: Marija Molnar

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček održao je ispred nekadašnjeg hotela Dunav konferenciju za medije na temu ugrožavanja investicije u vrijednosti od 185 milijuna kuna koju su prije dvije godine najavili švicarski poduzetnici hrvatskih korijena iz tvrtke Immo Invest Partner.

Kako je istaknuo, izgradnja objekta Vukovar Tower na mjestu nekadašnjeg hotela Dunav, kapitalni je projekt koji predstavlja strateški interes Grada Vukovara. Trebao je, naveo je Pavliček, u potpunosti preobraziti ovu iznimno vrijednu i atraktivnu lokaciju u središtu grada na samom ušću Vuke u Dunav, a koja je trenutno u vrlo derutnom i zapuštenom stanju.

Međutim realizacija projekta i cjelokupne investicije, a koja je izgradnjom novoga hotela od najmanje 30 katova trebala drastično utjecati na turističku i gospodarsku atraktivnost Vukovara, trenutno je ugrožena, kako je rekao, inertnošću nadležnoga ministarstva kulture, jer bez njihove odnosno suglasnosti konzervatorskoga odjela u Vukovaru, Grad Vukovar ne može ići u daljnju izmjenu prostorno-planske dokumentacije, odnosno ne može investitorima omogućiti izgradnju objekta.

 

Vukovar Tower Pavlicek

 

- Dvije se godine Grad Vukovar "nateže" s predstavnicima Ministarstva kulture, od savjetnika ministrice na dalje, a koji, iz samo njima znanih razloga, ne žele dati suglasnost na izmjenu prostorno - planske dokumnentacije, onemogućavajući tako najveću investiciju u privatnome sektoru nakon Domovinskoga rata u Vukovaru od preko 180 milijuna i stopiraju na taj način razvoj Vukovara. Sve to čine uz obrazloženje da se nova zgrada te visine ne uklapa u vizuru Vukovara. Ne znam kako se onda uklapa ova ruševina u samome središtu grada? Ovo je prava slika administracije u Hrvatskoj koja koči sve one dobre ideje i potencijalne investicije koje služe zajednici. Mi nećemo odustati od ovog projekta, štoviše, maksimalno ćemo pomoći i izaći u susret investitorima jer je u interesu našeg grada da imamo jedan takav veleban objekt i u interesu nam je da Vukovar postane središte kongresnog turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske, odnosno da postane istinsko turističko središte sa svim smještajnim kapacitetima koji nam sada nedostaju. Na žalost zbog inertnosti ali, usudio bih se reći i namjerno, zbog političkih odnosa, stopiraju se ovakvi i slični projekti – naglasio je Pavliček.

U slučaju da do 5. rujna 2020. godine Grad Vukovar ne objavi javnu raspravu o prijedlogu prostornog plana, odluka o izradi plana prestaje važiti, što znači da bi se morale ponavljati sve do sada provedene radnje, a čime bi se nepotrebno odužilo donošenje plana te time ugrozila realizacija projekta, pojasnio je Pavliček.

Hotel Dunav

 

Podsjetimo, zgradu hotela Dunav za 10 milijuna i 360 tisuća kuna Grad Vukovar je početkom 2018. godine kupio od tvrtke Eurco d.d., a u svibnju iduće godine prodao tvrtki Immo Invest Partner koja stari hotel namjerava sruštiti i na tom mjestu sagraditi novi objekt do 36 katova, visine oko 200 metara, ukupne investicije 185 milijuna kuna.  

Pročitano 839 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija