Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Hrvatska dobila na korištenje novi dijagnostički uređaj za koronavirus

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak prilikom posjeta Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" da će novi, traženi dijagnostički aparat COBAS 6800, koji u 24 sata može izolirati preko 1500 uzoraka koronavirusa, ubrzati i unaprijediti dijagnostiku bolesti, prenosi HINA.

-Potražnja za tim aparatima globalno gledajući je enormna, a s naše strane je učinjeno sve da jedan od tih aparata što prije i što brže dođe ovdje u Infektivnu kliniku. Stručnjaci kažu ukoliko će ovaj aparat raditi 1500 testova na dan, na taj način postajemo brži i učinkovitiji.- naglasio je Plenković.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić zahvalila se Vladi na pomoći u jeku borbe protiv epidemije koronavirusa.

-To je velika stvar za eventualno drugi val ako se pojavi, za ove sporadične slučajeve i isto tako za turizam je bitno da pojačamo dijagnostičke kapacitete.- rekla je Markotić.

Dodala je da je vrijednost aparata na tržištu i veća od tri milijuna kuna, ali da ga država nije morala platiti, već je dat na korištenje. Reagense će kupovati, a aparat osim covida-19 može detektirati HIV, hepatitis, HPV i neke druge viruse.

U Infektivnoj klinici u Zagrebu trenutno je hospitalizirano dvoje oboljelih od koronavirusa, bračni par, i u dobrom su stanju. Testiranja rade po istom principu i protokolu kao i do sada, a na testiranje im dnevno pristiže oko 300 uzoraka.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena dva nova slučaja oboljelih od koronavirusa, pa je do sada ukupno zabilježeno 2.254 pozitivne osobe na virus Covid-19. Novooboljele osobe dolaze iz Grada Zagreba. Dosad se oporavilo 2.140 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 7 osoba na liječenju, izvijestio je nacionalni stožer civilne zaštite.

Pročitano 956 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI