Ispiši ovu stranicu

Predstavljen novi projekt zapošljavanja i samozapošljavanja u ekološkoj poljoprivredi

Žele osposobiti polaznike za  ekološke proizvođače i uzgajivače voća, povrća, aromatičnog i začinskog bilja Žele osposobiti polaznike za ekološke proizvođače i uzgajivače voća, povrća, aromatičnog i začinskog bilja Foto: Marija Molnar

U Vukovaru je održana početna konferencija projekta Eko start čiji je nositelj Udruga žena Vukovar, a partneri Grad Vukovar, HZZ-Područni ured Vukovar, Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut, Lokalna razvojna agencija za pružanje usluga i Studium učilište. Financira se iz Europskoga socijalnoga fonda u stopostotnom iznosu i vrijedan je 915.593,59 kn. Cilj je projekta povećati zapošljivost i samozapošljivost najranjivijih skupina na tržištu rada kao što su dugotrajno nezaposleni, žene i mladi kroz provedbu inovativnih pograma u ekološkoj poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije.

- Kroz projekt će biti provedena dva programa osposobljavanja za ukupno 42 osobe iz ciljane skupine i to u teorijskom dijelu kao i kroz praktičnu nastavu na edukacijskim nasadima koje nam je ustupio Grad Vukovar. Najmotiviranijih 20 polaznika dobit će nakon osposobljavanja priliku da sa stručnom osobom izrade poslovne planove zapošljavanja i samozapošljavanja. Projekt inače traje 18 mjeseci i završava u rujnu 2020. godine - istaknula je koordinatorica Udruge žena Vukovar Mirjana Mizdrak Mišanović i voditeljica ovog projekta.

Kroz koje će programe osposobljavanja proći zainteresirani doznali smo od Ivane Deže, koordinatorice projekta u Studium učilištu.- Planirane su edukacije za 21-og polaznika u programu osposobljavanja za ekološkog proizvođača voća, povrća i aromatičnoga bilja kao i edukacija, također za 21-og polaznika u programu osposobljavanja za uzgoj i preradu aromatičnoga i začinskoga bilja – pojasnila je Deže, dodajući kako će polaznici na kraju osposobljavanja dobiti javnu ispravu koja će im biti upisana u radnu knjižicu.

 

Ekostart2

U tijeku je informiranje javnosti o ovom projektu te objava javnoga poziva za sudjelovanjem, a edukacijski programi trebali bi krenuti u rujnu.

-Ekološka proizvodnja i prodaja ekoloških proizvoda bilježi kontinuirani rast u EU i svijetu. Provedba ovog projekta otvara prostor i priliku i za naše područje u smislu razvoja ekološke poljoprivrede, a koja može doprinijeti i održivom ukupnom gospodarskom rastu i razvoju. Poticanjem razvoja vlastitih poslovnih ideja i stručnog poslovnog savjetovanja, ekonomskog osnaživanja socijalno ugroženih skupina, otvaraju se mogućnosti za nova radna mjesta. Na području naše županije to je nedovoljno korišten oblik zapošljavanja, a posebice među populacijom nezaposlenih i neaktivnih osoba. Ovim projektom želimo stvoriti temelje za poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja kroz sveobuhvatan sustav prijenosa znanja i pružanja temeljne podrške nezaposlenima kroz spomenuto osposobljavanje, radionice, poslovno savjetovanje te izradu poslovnih planova kao i prakticiranje naučenoga na edukacijskom nasadu - naglasila je Mizdrak Mišanović.

 

 

 

Pročitano 843 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar