NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Prijatelji s one strane zvučnika pune 62 godine

  • Petak, Ožu 08 2019
  • Piše: 
Djelatnice i djelatnici HRV-a u novoj digitalnoj master režiji Djelatnice i djelatnici HRV-a u novoj digitalnoj master režiji Foto: HRV

Najslušaniji radio Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatski radio Vukovar danas proslavlja svoj 62. rođendan, obilježavajući ujedno i Međunarodni dan žena na koji je i započeo s radom davne 1957. godine. Upisan u povijesti stvaranja Republike Hrvatske kao glas istine iz tada opkoljenoga grada, HRV je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada za svoj rad i doprinos u društvenoj zajednici, međutim, kako i sami često ističemo u programu, najdraže su nam priznanje vjerni slušatelji i slušateljice kojih dnevno ima gotovo sto tisuća iz cijele Hrvatske i svijeta.

Prvi lokalni radio u Hrvatskoj

Radio Vukovar osnovan je 8. ožujka 1957. godine kao prvi lokalni radio u Hrvatskoj izvan sustava Radiotelevizije Zagreb, današnjeg HRT-a. Osnivač radija bila je Općinska konferencija radnoga naroda Vukovar.  U početku je Radio Vukovar emitirao program četiri sata dnevno, a samo nekoliko godina kasnije u sustavu radija osnovane su i Vukovarske novine. Radio je imao važnu informativnu i kulturnu ulogu u vukovarskoj svakodnevici te je iz godine u godinu postajao sve veći i omiljeniji. Pod imenom Hrvatski radio Vukovar djeluje od 4. svibnja 1991.

Glas iz opkoljenoga grada

Prepoznatljivost vukovarskog radija na razini Hrvatske dobila je na značenju u godinama osamostaljenja Republike Hrvatske.
HRV RAT
Tako je 4. svibnja 1991. radio dobio ime Hrvatski radio Vukovar. Radijski program ubrzo je iz uobičajenoga bio  primoran postati prvi hrvatski ratno-izvjestiteljski program, što je uključivalo objave informacija o mogućim napadima i stanju u okupiranom gradu. Šireći istinu, zbog objektivnog i predanog rada živote su izgubili naše kolege Siniša Glavašević, Vladimir Levar, Stjepan Penić, Branimir Polovina i Zdenko Purgar. Zahvaljujući izviješćima naših ratnih reportera, Hrvatska ali i ostatak svijeta  znali su istinu o strahotama ratnih razaranja. Posljednji glas legendarnoga radija čuo se 18. studenog 1991.

U progonstvu Hrvatski radio Vukovar prvi se puta u eteru ponovo oglasio 7. rujna 1992. iz prostorija Radio postaje Vinkovci emitirajući sat vremena programa dnevno. Iz vlastitoga studija u progonstvu počeo je s emitiranjem programa 7. ožujka 1994. u prostorijama vinkovačkog Vintexa, a kasnije i iz Graditelja.

HRV VINTEX
HRV u Vintexu...

HRV GRADITELJ
...pa u Graditelju

EKIPA HRV U PROGONSTVU
Dio djelatnika HRV u redakciji u prognaničkim danima

Ponovno u Vukovaru

Hrvatski radio Vukovar posljednji je otišao iz okupiranog grada 1991. i prvi se vratio kući 23. prosinca 1997. Toga dana na 11. katu vukovarskog Hotela za samce iz vlastitoga studija upućen je radijski pozdrav iz slobodnoga Vukovara.
HRV SAMAČKI
Hotel za samce u gradskoj četvrti Borovo naselje

Povratkom u grad radio je opet dobio na važnosti jer je postao glavni izvor informacija povratnicima, a uz informiranje udahnuo je i život novom, današnjem Vukovaru. Postupno je program postajao sve kvalitetniji i započelo je emitiranje cjelodnevnoga programa.
JASENKA VRDOLJAK CITA VIJESTI
Novinarka Jasenka Vrdoljak čita Vijesti u studiju HRV u Hotelu za samce

JULIN BUCKO U REZIJI
Julin Bučko za tonskim pultom u režiji HRV-a

LJILJANA I IDA
Odjel računovodstva i marketinga HRV-a u Hotelu za samce


Hrvatski radio Vukovar postao je najslušaniji radio u Vukovarsko-srijemskoj županiji i među najslušanijim radijskim postajama Hrvatske. Emitirajući program putem interneta radio je postao prepoznatljiv i rado slušan među iseljenicima diljem svijeta. Od 15. rujna 2004. godine Hrvatski radio Vukovar djeluje iz vlastitih prostorija u središtu grada, u Ulici dr. Franje Tuđmana 13, a novinarskom i tehničkom ekipom pokriva događanja u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

HRV ZGRADA NEOBNOVLJENA
Zgrada HRV u središtu grada prije obnove...

HRV ZGRADA DANAS
... i nakon obnove i useljenja HRV

HRV danas

HRV je danas prepoznatljiv brand na čitavom području Slavonije, Baranje i Srijema, a sve zahvaljujući organizaciji posla njegovih djelatnika raspoređenih u informativnu, zabavnu i sportsku redakciju. Uz to, HRV je i izdavač Vukovarskih novina, dvotjednog glasila grada Vukovara. Program emitira 24 sata dnevno, a djeluje i u sustavu mreže Media servisa kao jedan od njegovih osnivača.
HRV SLUŠANOST

Slušanost radiopostaja u Slavoniji za posljednji kvartal 2018. godini na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije

Slušanost radija danas dnevno doseže gotovo stotinu tisuća slušatelja što ga čini jednim od najslušanijih lokalnih radija u Hrvatskoj, a ispred njega su po slušanosti jedino radijske postaje s nacionalnom ili regionalnom koncesijom. Hrvatski radio Vukovar danas program emitira na glavnoj frekvenciji 107,2 MHz, a u pojedinim dijelovima Vukovarsko-srijemske županije i na frekvencijama 104,1 i 95,4 MHz.

Dio obitelji

Danas je HRV vitalni 62 - godišnjak, koji je okupio ekipu mladih, obrazovanih, ambicioznih, stručnih djelatnika i novinara, koji su ostali živjeti u Vukovaru i raditi upravo na onim novinarskim načelima koje su nam u nasljeđe ostavili  Siniša Glavašević i ostatak „ratne ekipe“ novinara HRV, a to su sloboda govora, objektivnost, istinita, provjerena i točna informacija.  U više od šest desetljeća dugoj povijesti, HRV je postao jedan od simbola Vukovara, Domovinskog rata, ali i svih Vukovaraca te je opravdao svoj slogan „Dio obitelji“ jer se upravo putem radio prijemnika uselio u sve domove Vukovaraca, ali i brojnih drugih koji nas slušaju na čitavom području koje pokrivaju naše frekvencije. HRV je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada za svoj rad i doprinos u društvenoj zajednici, međutim, kako i sami često ističemo u programu, najdraže su nam priznanje vjerni slušatelji i slušateljice kojih dnevno ima gotovo sto tisuća iz cijele Hrvatske i svijeta. Svjesni naše bogate prošlosti, doprinosa u stvaranju Domovine, neizmjerne zahvalnosti svima koji su pomogli da se naša medijska kuća izdigne iz potpunog ratnog uništenja u jedan od najslušanijih medija u Hrvatskoj, HRV će i u budućnosti ostati vaš "Dio obitelji".

ROBERT RAC
Robert Rac, direktor Hrvatskoga radija Vukovar

Rac: Gradimo moderan medij koji ostaje vjeran svome imenu
- Hrvatski radio Vukovar prati suvremene trendove emitiranja radijskoga programa. Primjenjujemo dobru praksu većih nacionalnih radijskih kuća, ali u isto vrijeme trudimo se ostati i lokalna radijska postaja. Program kojega emitiramo, formatiran je, odnosno usmjeren na glazbene blokove isprekidane kratkim informativnim ili zabavnim sadržajima. Upravo je to model po kojemu rade sve suvremene radijske postaje. Razlika između HRV i popularnih privatnih nacionalnih radijskih postaja u tome je što smo regionalni radio, u vlasništvu Grada Vukovara i u službi građana, tako da imamo obvezu informirati slušatelje o događanjima u okruženju, a u nekim slučajevima jedini smo izvor informacija lokalnom stanovništvu. Vrlo je teško naći model koji uspješno kombinira zabavni radio koji svi vole slušati i radio koji služi kao primarni izvor informacija, stoga nisam još u potpunosti zadovoljan programom koji emitiramo, ali sam zadovoljan smjerom kojim smo krenuli. Budućnost radija ovisi i o mogućnosti praćenja novih tehnoloških trendova koje za sada ne možemo pratiti u potpunosti zbog ograničenih materijalnih sredstava, ali to pokušavamo kompenzirati inovativnošću i požrtvovnošću djelatnika koji daju svoj maksimum u izgradnji moderne medijske kuće. Za budućnost naše medijske kuće bitna je i suradnja s Fondom za obnovu i razvoj Grada Vukovara kao i s Vukovarskom razvojnom agencijom jer upravo oni imaju informacije i projekte koji izravno ili neizravno pomažu osiguranju i povećanju kvalitete našega programa i razvoju grada. Okolnost je, koja nam olakšava poslovanje, i to što su sve gradske tvrtke prepoznale važnost Hrvatskog radija Vukovar kao medija kroz koji mogu informirati krajnje potrošače. Vjerujem da nastavljamo graditi modernu medijsku kuću koja će uvijek biti u službi slušatelja i čitatelja, ali će ostati vjerna imenu Hrvatski radio Vukovar te svemu što to ime predstavlja - izjavio je Robert Rac, direktor Hrvatskog radija Vukovar.

Naši sugrađani o Hrvatskom radiju Vukovar

 

04 DINA KOSDINA KOS
Simbol grada na Dunavu
Hrvatskom radiju Vukovar želim sretan 62. rođendan i barem još toliko godina uspješnoga rada. Ponosna sam što je upravo moj grad prvi grad u Hrvatskoj, nakon Zagreba, u kojemu je počela djelovati lokalna radio postaja. Iza te respektabilne brojke od 62 godine kontinuiranoga djelovanja stoji nemjerljiv trud i upornost. Sve to, dokaz je volje, upornosti i želje, ali prije svega neizmjerne ljubavi svih njegovih djelatnika prema našem gradu, ali i novinarstvu kao profesiji. Hrvatski radio Vukovar simbol je grada na Dunavu i omiljeni je dio obitelji. Slušajući odličnu glazbu, zanimljive upadice voditelja ili najnovije vijesti on je dio naše svakodnevice. Uz njega spremam kuću, kuham ručak, suprug kosi travu, pravi nam društvo dok se vozim automobilom, jednostavno, s njime započinjemo i završavamo dan. U budućnosti želim da se HRV i dalje razvija i raste. Poželjela bih još puno dobrih pjesama, brzih, točnih i provjerenih vijesti iz grada i županije. Manje govora, više zabave i glazbe uz koju nam svakodnevne obveze proteknu u najboljem mogućem raspoloženju.

01 PETAR IVANKOVIĆPETAR IVANKOVIĆ
Glavni izvor vijesti

Prije svega od srca čestitam Hrvatskom radiju Vukovar njegov 62. rođendan. Iza više od šest desetljeća uspješnoga rada stoji velika požrtvovnost svih djelatnika, kako u ratnom, tako i u mirnodopskom vremenu.  Medij je to koji je dao nemjerljiv doprinos u najtežim trenucima, trenucima u kojima je stvarana hrvatska država. Hrvatski radio Vukovar danas, je medij koji osluškuje bilo svojih sugrađana te je često puta glavni izvor informacija s lokalne razine. Vijesti koje nemamo prilike čuti ili gledati u nacionalnim medijima svoj put do nas pronalaze upravo valovima HRV. Tim više njegova je uloga još značajnija za Vukovarce, ali i mještane cijele Vukovarsko-srijemske županije i šire. Kroz sve ove godine postojanja i kontinuiranoga djelovanje HRV je postao neodvojivim dijelom svakoga vukovarskoga doma i svih naših sugrađana. U budućnosti mu želim još puno uspješnih godina rada. Njegovim djelatnicima želim još više inovativnosti, kreativnosti i profesionalnosti kako bi i dalje uspjeli u informiranju i zabavljanju svih slušatelja. 

02 GITA TOMAŠIĆGITA TOMAŠIĆ
Više glazbe, manje priče
Udajom i preseljenjem u Vukovar u moj je život, osim supruga, uplovila i nova omiljena radijska frekvencija - 107,2 MHz. Hrvatski radio Vukovar tada je postao nezaobilazna radio stanica u svakodnevnim prigodama. Uz njega lakše prođe svaki radni dan na poslu, kućanski poslovi odrađuju se uz HRV koji uvijek negdje u pozadini svira, a vožnja automobilom u rodne Veliškovce pored Valpova, brže prođe uz odlične pjesme uz koje i sama rado zapjevam. Mislim da je Hrvatski radio Vukovar nedavno i pomladio ekipu svojih djelatnika i to je odlično. Kako i sam spadam u mlađu generaciju naših sugrađana, poželjela bih puno više domaće i strane hit glazbe i općenito više zabave, a manje priče. Iako sam svjesna kako su radio, glazba i informacije, znam da jedno bez drugoga ne ide, no veseli me što HRV ima kratke i brze Vijesti, u kojima se na brzinu informiram o najnovijim događanjima u Vukovaru pa i šire, a nakon toga znam da slijedi opet dobra glazba. Hrvatskom radiju Vukovar želim sretan 62. rođendan i želim mu da još puno godina uspješno plovi hrvatskim radijskim eterom.   

03 DARIO BOŠNJAKDARIO BOŠNJAK
Neodvojiv dio gradskog identiteta
Hrvatski radio Vukovar je kroz  desetljeća postojanja i rada postao neodvojiv dio gradskog identiteta. Znam kako je HRV jedna od najstarijih radijskih postaja u Hrvatskoj i činjenica da je kroz sve to vrijeme, u najrazličitijim okolnostima uspio opstati je zaista respektabilna. Može se podičiti legendarnim imenima koja su, predano radeći, dala nemjerljiv doprinos njegovoj prepoznatljivosti. Dovoljno je spomenuti Sinišu Glavaševića kao personifikaciju čitavog ratnog razdoblja u kojemu je značaj HRV za život grada dosegao nemjerljive visine. Slično je bilo i nakon povratka kada je postao mjesto na kojem su građani najlakše mogli doći do važnih svakodnevnih informacija. Radio živi i danas kada je postao jedna od najslušanijih postaja u Hrvatskoj. Prijatelji iz drugih gradova često mi znaju reći kako slušaju upravo HRV zbog kvalitetnog programa i dobre glazbe. Jasno kako prostora za napredak uvijek ima, ali sada želim čestitati 62. godišnjicu i zaželjeti još puno uspješnih godina rada te dobrog i zanimljivog programa.

 

Pročitano 1993 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija