Ispiši ovu stranicu

Održavaju tradiciju druženja na Kudeljari

Kudeljaraca ima diljem svijeta Kudeljaraca ima diljem svijeta Foto: Marija Molnar

U prostorijama HNK Radnički u Borovu Naselju održan je Dan Kudeljaraca, tradicionalno okupljanje stanovnika južnoga dijela Vukovara. Ovo je 17-i susret stanovnika koji su odrasli u ovom dijelu grada i bili vezani uz nekadašnji pogon za preradu kudelje. Susret je počeo kudeljarskim doručkom – ribom pripremljenom u talandari i druženjem, a priređen je i kudeljarski ručak.

Na ovaj se dan u HNK Radničkom prisjećaju i 28-rice njihovih članova kluba koji su poginuli u Domovinskome ratu pa su kod spomen – obilježja na ulazu u stadion položeni vijenci i zapaljene svijeće. Počast poginulima odao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Danom Kudeljaraca prisjećamo se svoga djetinjstva i mladosti koje smo proveli u siromaštvu i borbi za goli život. Naši su pretci dolazili u Slavoniju kako bi prehranili svoje mnogočlane obitelji, ovdje na Kudeljari stekli su prijatelje i postali velika obitelj. Također, na ovaj dan pripremamo tradicionalni kudeljarski doručak i ručak, onako kako su ih pripremali naši stari. Na žalost, iz godine u godinu sve nas je manje Kudeljaraca iako smo rasuti diljem svijeta. Pripremamo knjigu Od nastanka do nestanka kako ne bismo zaboravili to vrijeme i kako bismo nastavili ovu tradiciju– istaknuo je predsjednik HNK Radnički Danijel Rehak.

Rehak Penava

Vukovarski gradonačelnik Penava ističe kako ovaj susret predstavlja jednu lijepu tradiciju.

-Ovdje je nekada djelovao pogon za obradu kudelje pa je cijeli ovaj dio Vukovara po njoj i dobio ime Kudeljara. Lijepo je doći ovamo i uz ugodne domaćine kušati ribu spravljenu na tradicionalan način na masti u talandari te oživjeti uspomene na nekadašnji Vukovar - rekao je Penava.

Druženje su Kudeljarci nastavili uz pjesmu i sportske aktivnosti – gađanje praćkom, lukom i strijelom te rekreativno balotanje i kartanje.

 

 

 

Pročitano 665 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar