Ispiši ovu stranicu

Predstavljeni dosadašnji rezultati projekta Slavonija, Baranja i Srijem te planovi u ovoj godini

U našoj je županiji ugovoreno 1,2 milijarde kuna vrijednih projekata U našoj je županiji ugovoreno 1,2 milijarde kuna vrijednih projekata Foto: M.Molnar

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac predstavila je u Vukovaru rezultate EU fondova u 2017. i planirane aktivnosti u 2018. godini te dosadašnje rezultate provedbe projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Predstavljanje je organizirano u okviru Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije. U projektu Slavonija do sada je ugovoreno 4,4 milijarde kuna europskih sredstava. - Što se tiče pet slavonskih županija, tih 4 milijarde i 400 milijuna kuna iznose 24 posto od željenoga iznosa. U Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovoreno je tijekom 2017. godine projekata u iznosu od milijardu i 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a gotovo 1,1 milijardi je iz EU fondova. To govori o tome na koji je način ova županija zajednički s nositeljima projekata pristupila ozbiljnoj pripremi i provedbi svega onoga što trebamo raditi. Naravnom, mislim da svi uvijek možemo puno više i puno bolje i da je veliki posao pred nama. Ono što želimo napraviti je da kroz razvojni sporazum koji je podzakonski akt Zakona o regionalnom razvoju, okupimo sve projekte koji se događaju na području pet slavonskih županija, okrupnimo ih i na neki način kroz izmjenu operativnog programa, prvenstveno Konkurentnost i kohezija, ali i ostalih operativnih programa, napravimo ograničene pozive koji će financirati te iste projekte. O tome sam već razgovarala i s Europskom komisijom i Svjetskom bankom – istaknula je Žalac. Ujedno je najavila i slijedeću sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem iduće subote u Virovitici

O trenutno otvorenim i planiranim natječajima načelnike, gradonačelnike i župana izvijestila je tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova Spomenka Đurić.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić iznimno je zadovoljan učinjenim po ovom pitanju. - Ono što smo nekada predlagali sada se usvaja i provodi, no unatoč zadovoljstvu s onim što smo postigli prošle godine, možemo još više, bolje, brže i čvršće – istaknuo je Galić, dodavši da svi zajedno,  i gradonačelnici i načelnici moraju shvatiti i maksimalno se angažirati kako bi naš razvojni program mogao biti realiziran uz pomoć europskih fondova koji su nam na raspolaganju.

-Zadaća je svih nas raditi, raditi i raditi, provoditi u djelo, a ne samo pričati – poručio je Galić.

 

 

Pročitano 791 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar