Ispiši ovu stranicu

Alvir: - Želimo potpunu suradnju!

Sastanak predstavnika Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sastanak predstavnika Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Foto: tanjug.rs

Predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja zadovoljni su sastankom s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ističu kako je ovo bio prvi pravi sastanak na kome se razgovaralo o konkretnim zahtjevima obitelji.

Ljiljana Alvir, predsjednica saveza, rekla je novinarima da je sudjelovala na sastanku 2010. godine s tadašnjim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

- Tada je to bila jedna vrst političke edukacije od strane Tadića, a današnji sastanak, koji je trajao iznimno dugo, poslužio je kako bismo razgovarali o konkretnim zahtjevima obitelji nestalih - objasnila je Alvir.

Rekla je da su predstavnici saveza od Vučića tražili da, na osnovi njegovih izjava pri nedavnom posjetu Hrvatskoj, utječe na institucije Srbije koje su relevantne za informacije o nestalima.

- Skrenuli smo pozornost na to da srpske institucije više od 20 godina nisu odradile svoj posao i da je u ovom trenutku predsjednik Vučić osoba koja bi mogla pokrenuti to pitanje ako želi, a uvjereni smo, na osnovu onoga što smo čuli i što znamo o predsjedniku Vučiću, da će to biti moguće - rekla je Alvir.

Dodala je kako obitelji čekaju da dokaže vjerodostojnost njegovih izjava, naglasivši kako obitelji žele apsolutnu suradnju institucija Srbije u vezi s nestalima.

Prenijela je kako je predsjednik Vučić rekao do osobno nema razloga ne uključiti se u rješavanje ovoga pitanja i da ga ne zanima zaštita osoba koje su nekada bile u lancu odgovornosti, a koje imaju i danas možda neki utjecaj i pozicije.

Također je ukazala kako je predsjednik Vučić obećao da će se pitanjem nestalih baviti na dnevnoj razini, kao i da je dogovoreno da će obitelji o napretku biti izvještavane svakoga tjedna.

- Nismo postavljali nikakve rokove i ne možemo postaviti ultimatum. Rečeno nam je da će se na tjednoj razini razgovarati o nestalima i da ćemo biti informirani o rezultatima. Najavljen je i skorašnji susret predsjednika Komisije za nestale Srbije Veljka Odalovića i pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića koji će razgovarati o konkretnim stvarima - rekla je Alvir.

Pročitano 1088 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac