Ispiši ovu stranicu

Službeni podatci HZMO-a: Povećana zaposlenost

Ilustracija Ilustracija Foto: Grad Vukovar

Prema službenim podatcima HZMO-a u Vukovaru je u prosincu 2017. godine bilo zaposleno 9.135 osoba dok je u prosincu prethodne 2016. godine bilo zaposleno 9.057 osoba. Objavu podataka komentirao je gradonačelnik Ivan Penava izrazivši zadovoljstvo što je u godinu dana u Vukovaru zaposleno 78 osoba više. Podatak smatra potvrdom uspješnosti svih nastojanja Grada Vukovara u pokretanju gospodarske djelatnosti. 

- Od prvoga smo dana usmjereni na gospodarstvo i u manje od tri godine izravno smo u vukovarsko gospodarstvo injektirali više od 15 milijuna kuna. Ovo smo ostvarili zajedno s Fondom za obnovu i razvoj Grada Vukovara i predsjednicom Ljiljanom Blažević. Cilju nam je maksimalo ojačati poziciju poduzetnika na tržištu te omogućiti zadržavanje tržišta i zaposlenih u postojećim tvrtkama. Naravno, postoji dio poticaja koji je zadužen za otvaranje novih tvrtki, time i novih radnih mjesta - istaknuo je gradonačelnik.

Grad Vukovar treći je u državi po izdvajanju proračunskih sredstava za razvoj poduzetništva, a uz izravne financijske poticaje provode se i različite mjere koje se odnose na edukacije poduzetnika te neposredno savjetovanje. Također, intenzivno se radi na privlačenju zainteresiranih investitora koje se kontaktira i prezentira im se Vukovar sa svim svojim potencijalom za ulaganje.

- Učinili smo sve što je u našoj moći kako bismo u Vukovar privukli što veći broj investitora i poduzetnika kao što su i nove tvrtke u Vukovaru, Envision, Vukovar Silber, Metal Produkt, Certifikat, TMC i druge. Odgovorno tvrdimo kako podršku nastavljamo i nakon dolaska u Vukovar i to kroz 24-satnu dispoziciju bilo da je riječ o poslovnim i pravnim savjetima ili lobiranju u Vladi. Osim izravnoga injektiranja sredstava poduzetnike subvencioniramo kroz cijeli period inkubacije povlaštenim cijenama zakupa proizvodnih hala, poslovnih prostora i građevinskoga zemljišta. Ukupan iznos ovih subvencija iznosi 2,5 milijuna kuna - zaključio je Penava.

Grad Vukovar novi gospodarski zamašnjak bilježi iz godine u godinu kroz rast udjela poslovnih aktivnosti poduzetnica i poduzetnika u BDP-u grada. Ohrabruje i činjenica kako se mnogi mladi ljudi, nakon srednjoškolskoga i fakultetskoga obrazovanja odlučuju ostati u Vukovaru te sve češće razmišljaju o otvaranju vlastitih tvrtki i obrta. Na taj način ne samo da osiguravaju svoje radno mjesto, nego ne žele otići iz Hrvatske u potrazi za boljom sutrašnjicom.

Pročitano 1036 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac