NAJNOVIJE
Grof Eltz potražuje u Lovasu 75 hektara zemlje

Općinsko vijeće Lovasa donijelo je odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, a riječ je o zemljištu na površini od oko 75 ha na području katastarskih općina Lovas i Opatovac, koje je programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države predviđeno za zakup, povrat, ili ostale namjene.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 18:01)
Objavljen novi natječaj za svinjogojce
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom za 2021. godinu. Na raspolaganju je 1,4 milijuna kuna, a Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2021. Sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za sufinanciranje poboljšanja uvjeta propisane biosigurnosti kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja afričke svinjske kuge sprječavanjem kontakata domaćih svinja koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama, priopćeno je iz ovog ministarstva. 
(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 17:02)
EU s 212 milijuna kuna sufinancira poboljšanje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplave u RH

Započela je provedba Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR kojega zajedno realiziraju Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod. Riječ je o 250 milijuna kuna vrijednome projektu od čega 212 milijuna sufinancira Europska unija. 

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:47)
Ministar Medved: Agresorima na RH onemogućeno je konzumiranje Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata

Odajući počast trinestorici poginulih hrvatskih redarstvenika '91 u Strugi Banskoj kod Dvora, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved naglasio je kako je agresorima na RH onemogućeno da konzumiraju Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:33)
Ispitan vozač kosovskoga autobusa, branio se šutnjom

Vozač kosovskog autobusa u čijem je prevrtanju u nedjelju poginulo 10 putnika, na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu branio se šutnjom, potvrdio je zamjenik županijske državne odvjetnice Franjo Kopunić, a prenosi HINA.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:00)
Raspisan natječaj za upis studenata u Studentski dom Leopold

Veleučilište Lavoslav Ružička raspisalo je natječaj za upis studenata u Studentski dom Leopold u Vukovaru.

Studentski dom raspolaže sa 108 smještajnih kapaciteta od čega su dva za osobe s invaliditetom. Sve sobe su klimatizirane s odvojenom kupaonicom i kuhinjom te imaju dostupan internet.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi redovni studenti državljani Republike Hrvatske i Europske unije koji studiraju na Veleučilištu Lavoslav Ružička. Prema ugovoru sa Središnjim državnim uredom za hrvate izvan Republike Hrvatske pravo na smještaj imaju i studenti koji su se upisali na veleučilište, a pripadnici su hrvatske manjine. Pravo nemaju izvanredni studenti i oni koji imaju prebivalište u Vukovaru.

Studentski dom sagrađen je preko operativnog programa konkurentnosti kohezija - modernizacija, unaprjeđenje iproširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju, stoga prednost imaju studenti sa invaliditetom i studenti sa slabijim soci-ekonomskim statusom.

Prijave se podnose isključivo putem pošte, a rok za dostavu je do 31. kolovoza kako bi brucoši koji upisuju prvu godinu mogli aplicirati za smještaj.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:25)
Održan sastanak hrvatskih ZAKUD-a

Na inicijativu predstavnika Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije u Karlovcu je održan 3. susret županijskih ZAKUD-a Hrvatske u sklopu kojega je održan i radni sastanak hrvatskih ZAKUD-a.

Na radnome sastanku razgovaralo se o planu, provedbi rada i aktivnostima Zajednica do kraja godine te o provedbi ovogodišnjih, 56. Vinkovačkih jeseni, ovisno o epidemiološkom razvoju situacije.

- Tema ovih sastanaka zajednička je suradnja u očuvanju hrvatske tradicije. U godinu i pol dana, zbog korone, situacija se pogoršala i u vezi članstva i u vezi naših manifestacija. Mi bismo sada htjeli pomoći jedni drugima kako bi se naša tradicija očuvala i kako ne bi otišla u zaborav - rekla je predsjednica ZAKUD-a Karlovačke županije Jasna Požar.

Požar je istaknula kako se na sastanku dogovorio i zajednički nastup prema Ministarstvu kulture s ciljem značajnije promocije folklorne baštine.

Zahvalivši na domaćinstvu te prenoseći pozdrave župana Damira Dekanića, tajnik vukovarsko-srijemskog ZAKUD-a važnim je istaknuo zajedništvo i suradnju svih Zajednica ujedno predstavivši program Jeseni.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:19)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Penava: U svrhu preusmjeravanja sredstava na strukturne projekte odlučili smo se „prvo pomesti ispred vlastitog praga“

  • Četvrtak, Sij 11 2018
  • Piše: 
Novi sustav upravljanja Novi sustav upravljanja Foto: Vedran Vuleta

U vukovarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Ivan Penava održao je konferenciju za novinare  na temu "Novi sustav upravljanja Gradom do boljeg Vukovara". Sustav je to koji uključuje već realizirane mjere uštede poput dva smanjenja plaća gradonačelniku i njegovim zamjenicima, prodaju viška gradskih automobila, buduću reviziju stanja gradskih tvrtki i ustanova…, a sve s ciljem racionalizacije troškova te ulaganja novca u nove projekte koji će prvenstveno rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i u konačnici povećanju kvalitete života u Vukovaru.

- Kada smo po prvi puta osvojili povjerenje naših sugrađana obećali smo im bolji Vukovar. Danas, tri godine poslije, Vukovarci svjedoče potpuno novom Vukovaru, jer smo ostvarili niz projekata koji su drastično utjecali na poboljšanje kvalitete života i standarda naših sugrađana – ustvrdio je Penava.

U tom pogledu podsjetio je kako Vukovar danas ima najsuvremeniji bazen na kojem je otvoreno 25 novih radnih mjesta, novu modernu tržnicu koja priliči trgovačkome središtu, da je Grad Vukovar po davanjima za obitelj, mlade i druge socijalne mjere prvi u državi, dok je za poticaje gospodarstvenicima na trećem mjestu.

- Vukovaru smo otvorili nove perspektive, a u pripremi su brojne druge. Neki od novih projekata koji su u pripremi ili su u tijeku svakako su obnova Vodotornja koja će u konačnici rezultirati otvaranjem 15-ak novih radnih mjesta, izgradnja Gradskog stadiona, obnova Hotela Dunav i prenamjena u konferencijski centar u kojem će se trajno zaposliti 30-ak osoba, izgradnja Arheološkog parka te dodatna sredstva iz europskih fondova namijenjena poticajima za poduzetnike – rekao je Penava i dodao kako svi ovi projekti, već ostvareni i oni koji će se ostvariti za vrijeme ovoga mandata, donose ne samo poboljšanje kvalitete života građana nego i podizanje našega grada na novu razinu koja dalje rezultira direktnim otvaranjem novih radnih mjesta, ali i pojačanom gospodarskom i turističkom aktivnošću.

Nadalje, naglasio je kako smatra da Vukovar vode u dobrome smjeru, jakim tempom koji će u nadolazećem periodu nastojati pojačati.

- U svrhu toga i ostvarenja svih zadanih ciljeva i vizija za naš grad, potrebno je sustav učiniti što efikasnijim, a sredstva koja su nam na raspolaganju pažljivo izbalansirati. Kada govorimo o racionalizaciji troškova prvenstveno mislimo na to da želimo znati gdje svaka proračunska kuna odlazi i zašto. Ako zaista želimo podići Vukovar na razinu na koju smo se obvezali i za koju smatramo da je Vukovarci zaslužuju, onda ne možemo odstupati od strategije koja je polučila rezultate i koju su građani prepoznali te na prethodnim izborima ocijenili pobjedničkom – izjavio je Penava.

Govoreći o navedenoj strategiji rekao je kako ona prvenstveno uključuje razvijanje detaljnog sustava upravljanja Gradom, koji su počeli provoditi već u prvome mandatu kada su od 1. siječnja 2015. godine plaću gradonačelnika i ostalih dužnosnika smanjili za 8 posto, reducirali materijalna prava službenika i namještenika gradske uprave i proračunskih korisnika, od čega je ostvarena godišnja ušteda od 1 milijun kuna, a broj službenih gradskih automobila smanjili su s 13 na 6, koliko ih je i danas.

- Odlučili smo se kako ćemo u svrhu preusmjeravanja sredstava na strukturne projekte od značaja za sve građane „prvo pomesti ispred vlastitog praga“ i krenuti od sebe te su zato provedene navedene uštede. Nadalje, djelatnici Grada Vukovara rade vrhunski posao i zaista su servis građanima, no budući da želimo ostvariti najproduktivniji mogući sustav odlučili smo se na promjenu koeficijenata kako djelatnicima tako i gradonačelniku i ostalim dužnosnicima. Ova promjena dovesti će do godišnje uštede od 1,3 milijuna kuna – ističe Penava.

U Gradu su zatražili i reviziju, odnosno angažirali revizore koji će im prikazati cjelovitu sliku stanja u svim gradskim tvrtkama i ustanovama, a na taj način pojašnjava Penava, žele ustanoviti novi sustav upravljanja koji će nas dovesti do najboljeg mogućeg Vukovara.

- Ovaj novi sustav u konačnici će se odraziti pozitivno na građane Vukovara. Mjere koje su do sada građani uživali i prava koja su ostvarivali bit će detaljno analizirane te će se proračunski novac raspoređivati sukladno sustavnoj analizi i potpunim podacima. Ovakav je pristup do sada doveo do ukidanja mjere besplatnog prijevoza studenata u Osijek, smanjenje sredstava namijenjenih sportskim udrugama te uvođenja sustava potvrđivanja karata za besplatni gradski prijevoz građana starijih od 65 godina. Isto tako, taj je isti sustav iznjedrio 4 milijuna kuna poticaja za poduzetnike, povećanje naknada za novorođenčad, besplatne udžbenike, bilježnice i preobuku za osnovnoškolsku djecu te novu mjeru sufinanciranja režijskih troškova obiteljima s troje i više djece – rekao je Penava.

Po njegovim riječima ovakav program, način i sustav rada prezentirali su građanima, koji su ga svjesno odabrali na posljednjim lokalnim izborima, te da bi sada bilo krajnje neodgovorno odustati od njega kao i od ciljeva koje su si zadali te smjera koji su prezentirali.

- Također, smatramo kako je krajnje neodgovorno i neetično ne znati gdje je, zašto i za čega je otišla svaka kuna proračunskih sredstava ili sredstava namijenjenih građanima Vukovara. Moja odgovornost kao gradonačelnika je uspostaviti sustav upravljanja Gradom koji će kao posljedicu imati najbolji mogući Vukovar i to na najefikasniji način. Vukovarci su mi povjerili ovu odgovornost i povjerenje kako ću Vukovarom upravljati na dobrobit svih građana. To ću povjerenje i opravdati – zaključio je Penava. 

Pročitano 1104 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija